Středomoří zápasí s nedostatkem vody: Řecko, Itálie a Španělsko hlásí stav nouze

Řecké, italské a španělské ostrovy se potýkají s vážným nedostatkem vody. Důvodem je kombinace globálního oteplování a rostoucího počtu turistů, která vyčerpává omezené vodní zdroje.

Středomoří zápasí s nedostatkem vody: Řecko, Itálie a Španělsko hlásí stav nouze
Středomoří zápasí s nedostatkem vody: Řecko, Itálie a Španělsko hlásí stav nouze | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Na řeckém ostrově Sifnos museli v červnu vyhlásit stav nouze kvůli nedostatku vody. Ostrov zažil v některých oblastech dny bez dodávek vody, zatímco jinde byl zaveden přísný přídělový systém. Podobná situace panuje i na dalších 13 řeckých ostrovech.

Problém se však netýká jen Řecka. Na Sicílii protestovaly tisíce obyvatel města Agrigento proti měsícům trvajícímu nedostatku vody. Od března byl na ostrově zaveden přídělový systém, který postihl 93 obcí a 850 000 lidí.

Odborníci upozorňují, že změna klimatu urychluje proces desertifikace. "To, na co jsme roky upozorňovali — hrozba desertifikace — se nyní stává realitou," uvedla pro FT.com Chrysi Laspidou, profesorka civilního inženýrství na Univerzitě v Thessálii.

Situaci zhoršuje rekordní počet turistů a stavební boom. Například na Sifnosu vzrostl počet návštěvníků v roce 2023 na více než 135 000, což je téměř dvojnásobek oproti stavu před deseti lety. Nová výstavba často ignoruje přirozené vodní limity ostrovů.

Řešením problému má být mimo jiné výstavba odsolovacích zařízení. Na Kykladských ostrovech je nyní v provozu 57 takových jednotek, což je dvakrát více než před deseti lety. Tato technologie však přináší další problémy, včetně vysoké spotřeby energie a ekologických rizik spojených s likvidací odpadu.

Řecké úřady nyní připravují první analytický mapový přehled vodních zdrojů pro lepší řízení a plánování budoucích potřeb. "Musíme se rozhodnout o naší strategii," řekl Dimitris Psichogios, místopředseda Regulačního úřadu pro energetiku, odpadky a vodu.

Situace zůstává napjatá a vyžaduje okamžitou pozornost. Jak řekla starostka Sifnosu Maria Nadali: "Situace je momentálně pod kontrolou a doufáme, že takto budeme pokračovat, ale jsme v neustálé agonii."