Srbsko dá zelenou lithiu. Půjde o největší důl v Evropě

Srbsko před dvěma lety zastavilo plány na otevření největšího lithiového dolu v Evropě. Nyní se k projektu vrací. Velkou šanci mají britsko-australští těžaři ze společnosti Rio Tinto.

Srbsko dá zelenou lithiu. Půjde o největší důl v Evropě
Lithium, ilustrační foto | Shutterstock.com

Srbsko se má již brzo stát evropskou lithiovou velmocí. Lithiový projekt, který Bělehrad před dvěma lety pozastavil kvůli odporu místních obyvatel, se opět vrací na scénu. Srbský prezident Aleksandar Vučić oznámil, že dostal nové ekologické záruky od anglo-australského těžaře Rio Tinto a zároveň má projekt podpořit i Evropská unie.

V lokalitě Jadar, která leží na západě země, mají být dodrženy všechny nezbytné environmentální normy. Záruky manažerů z Rio Tinto měly přesvědčit místní Srby a otupit jejich odpor k těžbě lehkého kovu, který se používá pro výrobu akumulátorů.

Srbská hlava státu v rozhovoru pro Financial Times zdůraznila, že se podaří přitáhnout další investice z Bruselu i díky tomu, že projekt neovládne čínský investor. Mělo by jít o samotnou produkci baterií a elektromobilů. Oficiálně se má schválení projektu oznámit příští měsíc. Pokud půjde vše podle plánu, s těžbou lithia se má začít v roce 2028.

Jeho množství, až 58 tisíc tun ročně, má zajistit dostatek klíčové suroviny pro 17 procent produkce akumulátorů pro elektromobily v Evropě. Slovy čísel to znamená více než 1,1 milionu aut s kabelem do zásuvky.

Vučić dodal, že Srbsko se chce stát členem Evropské unie a proto nedává smysl, aby Bělehrad z projektu s firmou Rio Tinto úplně vycouval. Už v roce 2017 přitom obě strany podepsaly memorandum o budoucí spolupráci s tím, že se s těžbou začne v roce 2023. Zahájení projektu se ale oddalovalo, také kvůli odporu místních obyvatel a v lednu 2022 srbská vláda odebrala britsko-australským těžařům licence, které je opravňovaly k těžbě lithia v Srbsku.

Lokalita Jadar podle poradenské společnosti Fastmarkets, která se zaměřuje na trh s komoditami, obsahuje vysoce kvalitní rudy s vysokým podílem oxidů lithia. Má potenciál pokrýt do roku 2030 až 13 procent evropské poptávky po tomto kovu. Samotná společnost Rio Tinto zásoby lithia v této lokalitě odhadla na 200 milionů tun lithiové rudy. Pak by se jednalo o jedno z největších ložisek lithia na světě.

Srbský ministr financí Siniša Mali odhadl, že projekt těžby přinese srbské ekonomice výrazný impuls a zvýší HDP o 10 až 12 miliard eur (247 až 296 miliard korun) ročně.

Savo Manojlović z ekologické organizace Go Change, který vedl protesty proti těžbě v roce 2021, oznámil, že nevzdávají boj s těžaři. „Zorganizujeme se, abychom bránili naše ekologické standardy a ústavní práva," řekl. Výkonný ředitel Rio Tinto pro projekt Jadar Chad Blewitt naopak kontroval tvrzením, že od roku 2022 se setkali s místní komunitou 125krát, aby rozptýlili jejich obavy.