SpaceX chystá průlomový soukromý výstup do vesmíru, Boeing čelí problémům s Starlinerem

Vesmírná společnost SpaceX se připravuje na historický první soukromý výstup do vesmíru v rámci mise Polaris Dawn. Mezitím NASA řeší komplikace s konkurenční lodí Starliner od Boeingu

SpaceX chystá průlomový soukromý výstup do vesmíru, Boeing čelí problémům s Starlinerem
SpaceX chystá průlomový soukromý výstup do vesmíru, Boeing čelí problémům s Starlinerem | https://polarisprogram.com/dawn/

Mise Polaris Dawn, financovaná miliardářem Jaredem Isaacmanem, má odstartovat v úterý. Čtyřčlenná posádka, včetně dvou zaměstnanců SpaceX, bude testovat nové štíhlé skafandry a modifikovanou loď Crew Dragon bez vzduchového uzávěru. Během pětidenní mise plánují 20minutový výstup do vesmíru ve výšce 700 km nad Zemí.

Tato mise představuje několik technologických inovací a rizik. Posádka bude vystavena intenzivnějšímu radiačnímu prostředí než běžné mise k Mezinárodní vesmírné stanici. SpaceX využije tuto příležitost k testování vybavení pro budoucí mise na Měsíc a Mars.

Mezitím NASA čelí komplikacím s lodí Starliner od Boeingu. Astronauti Butch Wilmore a Suni Williams, kteří v červnu odletěli na ISS ve Starlineru, se budou muset vrátit na Zemi v lodi Crew Dragon od SpaceX začátkem příštího roku. Důvodem jsou přetrvávající problémy s pohonným systémem Starlineru.

Rozhodnutí je významným krokem NASA a dalším úderem pro problémový program Starliner. Boeing doufal, že testovací mise zachrání projekt, který se potýká s vývojovými problémy a překročením rozpočtu o více než 1,6 miliardy dolarů od roku 2016.

Navzdory těmto komplikacím vedení NASA vyjádřilo důvěru, že Boeing bude v programu Starliner pokračovat. Agentura plánuje, že se Starliner vrátí na Zemi bez posádky začátkem září, čímž vynechá klíčový testovací cíl mít posádku přítomnou během návratu.