Polaris Dawn: Nový milník soukromých kosmických letů

Společnost SpaceX se opět posouvá na hranice vesmírných možností. 26. srpna se chystá na odvážný experiment, který by mohl přepsat dějiny soukromých vesmírných letů. Mise Polaris Dawn, financovaná miliardářem Jaredom Isaacmanem, zahrnuje první pokus o výstup do vesmírného prostoru prováděný čistě soukromou posádkou.

Polaris Dawn: Nový milník soukromých kosmických letů
Polaris Dawn: Nový milník soukromých kosmických letů | https://polarisprogram.com/

Čtyřčlenná posádka, vedená velitelem Jaredom Isaacmanem, se vydá na více než pětidenní misi, během které plánuje dosáhnout rekordní výšky letu a provést řadu vědeckých experimentů. Avšak středem pozornosti je jednoznačně plánovaný výstup do vesmírného prostoru. Tento manévr, běžný pro profesionální astronauty, představuje pro soukromý sektor zcela nový milník. 

Výstup do vesmírného prostoru znamená vystavení se extrémním podmínkám vesmíru, jako je vakuum a kosmické záření. Přesto se na něj pečlivě připravují. Posádka absolvovala intenzivní trénink v simulačních zařízeních, aby se co nejlépe připravila na tuto náročnou úlohu.

https://polarisprogram.com/

Klíčovou roli v úspěchu mise hrají speciálně vyvinuté skafandry SpaceX. Tyto obleky, navržené pro extrémní podmínky vesmíru, byly podrobeny rozsáhlým testům. Jejich konstrukce je výsledkem mnoha let výzkumu a vývoje.

Kromě výstupu do vesmírného prostoru se posádka Polaris Dawn zaměří také na řadu vědeckých experimentů. Tyto experimenty by mohly přispět k lepšímu pochopení vlivu vesmíru na lidské tělo a otevřít nové možnosti pro budoucí vesmírné mise.

https://polarisprogram.com/