SpaceX plánuje přistání Starship u australského pobřeží

Společnost SpaceX, vedená miliardářem Elonem Muskem, jedná s americkými a australskými úřady o možnosti přistání a vyzvednutí své rakety Starship u pobřeží Austrálie. Tento krok by mohl znamenat významný posun v testovací kampani obří znovupoužitelné rakety a zároveň posílit bezpečnostní vazby mezi USA a Austrálií.

SpaceX plánuje přistání Starship u australského pobřeží
SpaceX plánuje přistání Starship u australského pobřeží | foto: Shutterstock.com

Podle zdrojů obeznámených s plány by raketa Starship měla vzlétnout z texaské základny SpaceX, přistát na moři u australského pobřeží a následně být vyzvednuta na australském území. Tento proces by vyžadoval uvolnění amerických exportních kontrol na sofistikované vesmírné technologie.

Úspěšný testovací let Starship v červnu 2024, kdy raketa poprvé provedla kontrolovaný dopad do Indického oceánu, vedl SpaceX k hledání nových možností pro složitější testy přistání. 

Diskuse mezi vedením SpaceX a úředníky obou zemí se zaměřují na překonání regulačních překážek. Konkrétní plány a lokace jsou stále v jednání, ale uvažuje se o přepravě Starship do přístavu na západním nebo severním pobřeží Austrálie.

Projekt by mohl mít významný dopad na australský vesmírný program. Austrálie již dlouho usiluje o rozšíření svých vesmírných obranných kapacit a posílení vazeb se Spojenými státy.

Kromě civilních letů má Starship potenciál pro vojenské využití. Pentagon zvažuje možnost využití suborbitálních raket pro rychlé doručování vojenských nákladů po celém světě v rámci programu "Rocket Cargo".