Kde přibývá nejvíc milionářů? Čínský Šen-čen láká boháče jako žádné jiné město světa

Čínský Šen-čen v posledních letech doslova explodoval přírůstkem nových milionářů. Podle nedávné zprávy mezinárodních poradců zaznamenal v uplynulé dekádě neuvěřitelný 140procentní nárůst počtu milionářů, což výrazně přesahuje ostatní čínská velkoměsta.

Kde přibývá nejvíc milionářů? Čínský Šen-čen láká boháče jako žádné jiné město světa
Milionáři jsou v Šen-čenu jako doma | Hrot24, vytvořeno pomocí Dall-E 3

„Šen-čen tak významně předčil celkový trend v Číně, kde došlo v loňském roce k tříprocentnímu poklesu milionářské populace,“ vysvětluje Andrew Amoils ze společnosti New World Wealth, která analýzu provedla.

Zatímco v Pekingu a Šanghaji přibylo za posledních deset let kolem 90 procent nových milionářů, v Šen-čenu jich bylo o polovinu více. Jen v roce 2023 klesl počet boháčů v Pekingu a Šanghaji zhruba o pět procent, ale Šen-čen naopak zaznamenal další desetiprocentní růst, píše web americké televize CNBC.

Co stojí za milionářským boomem v tomto jihočínském městě? Podle Amoilse je asi 70 procent nových milionářů v Šen-čenu výsledkem nových podnikatelských aktivit a organického růstu příjmů přímo ve městě. Zbylých 30 procent pak tvoří přistěhovalci z dalších čínských velkoměst i Hongkongu.

„Šen-čen vyčníval v posledních třech dekádách volnějším přístupem k podnikání a vstřícnou politikou vůči přistěhovalcům. Na rozdíl od Šanghaje, kde ekonomiku táhnou státní firmy, zde dominují soukromí podnikatelé,“ vysvětluje Erica Tay z Maybank důvody úspěchu této metropole.

Zámožní sem podle ní proudí za příznivým podnikatelským prostředím a inovační kulturou. „Regulace přátelské k byznysu tu postupně vytvořily vlnu za vlnou nových zbohatlíků,“ dodává Tay. Příští dekádu má před sebou Šen-čen další období boomu bohatých rezidentů a do roku 2040 by se mohl dostat mezi 10 nejbohatších měst světa. Aktuálně je se svými 50 300 (!) milionáři na 27. příčce.

„Zachování příznivého prostředí pro podnikatele bude klíčem k tomu, zda Šen-čen udrží vysoké přírůstky nových milionářů,“ předvídá expertka Tay. Město těží z blízkosti podnikatelsky přátelského Hongkongu, ze kterého mohlo čerpat inspiraci.

„Šen-čen má z čínských měst největší ekonomický potenciál do budoucna,“ řekl ekonom Zhiwei Zhang, který věří, že šenčenský milionářský zázrak zdaleka nekončí.

Bohatství se do Číny naopak pomalu přesouvá z tradičních finančních center New Yorku, Tokia nebo Singapuru. Šen-čen má nakročeno stát se v příštích dvou dekádách skutečně nejbohatším místem v nejlidnatější zemi světa.