Porsche Holding získává podíl ve firmě, která provozuje FlixBus

Německá automobilová společnost Porsche Automobil Holding SE oznámila svou účast v investičním konsorciu, které získalo 35% podíl ve společnosti Flix SE. Flix SE je majitelem známých autobusových dopravců Greyhound v Severní Americe a FlixBus v Evropě.

Porsche Holding získává podíl ve firmě, která provozuje FlixBus
Porsche Holding získává podíl ve firmě, která provozuje FlixBus | foto: Shutterstock.com

Investiční skupina, do které patří kromě Porsche také private equity firma EQT a investor Klaus-Michael Kuehn, zaplatila za tento podíl údajně více než 1 miliardu eur. Celková hodnota společnosti Flix SE je tak odhadována na více než 3 miliardy eur.

Porsche uvedlo, že jeho vlastní investice do Flix SE dosahuje "nízkých desítek milionů eur". Jedná se o první investici Porsche do platformového poskytovatele v segmentu spotřebitelských služeb, což je součástí nové strategie společnosti zaměřené na spolupráci s předními investory v private equity.

Akvizice podtrhuje rostoucí zájem tradičních automobilových výrobců o nové formy mobility a dopravní služby. Pro Flix SE může partnerství s Porsche přinést nové možnosti v oblasti inovací a expanze na globálním trhu autobusové dopravy.

Spojení silného automobilového hráče s etablovaným poskytovatelem autobusové dopravy může urychlit konsolidaci trhu. Menší společnosti mohou čelit zvýšenému tlaku, což může vést k dalším fúzím a akvizicím v sektoru.