Za obědové „meníčko“ zaplatí Češi průměrně už 190 korun. Zdražilo 94 procent restaurací

„Po slušném květnovém začátku sezony červnové vystřízlivění, začátek prázdnin tak nebyl optimistický,“ říká člen představenstva Hospodářské komory Luboš Kastner.

Za obědové „meníčko“ zaplatí Češi průměrně už 190 korun. Zdražilo 94 procent restaurací
ilustrační foto | Shutterstock.com

Poslední roky nebyly pro české restaurace snadné. Po období covidové pandemie, během které klesl turistický ruch na naprosté minimum, přišla energetická krize, inflace a všudypřítomné zdražování. Podle průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura STEM/MARK, dělá dnes restauratérům vrásky na čele hlavně nárůst cen surovin (75 procent z nich) a dalších vstupů, dále i nedostatek personálu. Lidé už navíc nejsou chotní tolik utrácet a volí levnější alternativy stravování, hostů je proto málo – trápí to 38 procent oslovených restaurací.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠Meziročně sice zpomalil pokles obědové návštěvnosti restaurací, stále jej zaznamenala téměř třetina z nich. Oproti loňskému květnu rovněž zdražilo 94 procent restaurací zahrnutých v průzkumu, většinou se však jednalo jen o mírné navýšení cen – dvě třetiny zařízení je zvedly o méně než 10 procent. Češi dnes průměrně zaplatí za obědové menu necelých 190 korun. Od konce minulého roku tak ceny stouply o asi tři koruny. Podle údajů Dotykačky se od loňska zdražila všechna oblíbená jídla: pizza o 15 korun, guláš o 11 korun, řízek o 14 korun, cena burgeru pak překonala 200 korun. Tento trend se nevyhnul ani pivu, jehož ceny meziročně vzrostly o šest korun na 53 korun za půllitr.

„Oproti předchozím měřením se situace mírně zlepšila, určitě ale ještě není vyhráno. Aktuálně musí restaurace velmi obtížně balancovat výši cen s výdaji, jako jsou rostoucí ceny nájmů či mzdové požadavky personálu,“ komentuje současný stav Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred. Hned 31 procent restauratérů zaznamenalo meziroční pokles obědových tržeb, přičemž tento trend potvrzují i data společnosti Dotykačka. Podle nich klesly v červnu tržby restaurací meziročně o dvě procenta. To v kombinaci s osmiprocentní inflací znamená oborový pokles až o desetinu.

Dle Luboše Kastnera, člena představenstva Hospodářské komory, nastalo po slušném květnovém začátku sezony červnové vystřízlivění, začátek prázdnin tak nebyl optimistický. „Nemyslím si, že letošní prázdniny dopadnou z hlediska tržeb lépe než minulý rok. Ceny narazily na strop a poptávka klesá. Dochází více a více k ‚souboji konceptů‘, což je ale z pohledu vývoje na trhu pozitivní zpráva. Kvalita a dobrá služba za férovou cenu vítězí častěji nad všude dostupným nekvalitním průměrem. Jak v obědech, tak večeřích, pivu, pizze, tak i u stánků v kempech. A to není špatně,“ říká.

Nejvíce dnes lidé utratí za oběd v Praze. Jeden hlavní chod v hlavním městě vyjde průměrně na 212,8 koruny. Dvousetkorunovou hranici vedle Prahy a Brna v červnu překročily také České Budějovice. Nejlevnější je naopak polední stravování v Olomouci, kde místní za oběd zaplatí v průměru 167,6 koruny, tedy o pětinu méně než v Praze. Největší cenové skoky byly podle Martiškové letos vidět zejména v Karlových Varech a Liberci. 

V restauracích se podle dat Edenredu a STEM/MARK nicméně stravuje asi 20 procent zaměstnanců, každý třetí z nich tak činí každý den. Další třetina lidí obědvá v podnikové jídelně či kantýně. Pět procent Čechů pak stráví pracovní dobu bez jakékoli přestávky na jídlo.