OPEC bojuje s USA o cenu ropy. Dosud vyhrávali Američané

Američtí těžaři zvýšili produkci díky boomu těžby ropy z břidlicových ložisek až na třináct milionů barelů za den. Pro ropný kartel OPEC vedený Saúdskou Arábií to znamená ztráty ve výši bilionů dolarů na ušlých ziscích.

OPEC bojuje s USA o cenu ropy. Dosud vyhrávali Američané
Těžba ropy, ilustrační foto | Shutterstock.com

Dominanci na globálním ropném trhu zemí sdružených do Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), kterou fakticky řídí autoritativní královský režim v Saúdské Arábii, v posledních letech výrazně narušují Spojené státy. Těžba ropy a také zemního plynu z břidlicových ložisek od roku 2008 neustále roste a od minulého léta dosahuje zhruba třináct milionů barelů ropy denně.

Pro členské země organizace OPEC to znamená snížení podílu na světových trzích s černým zlatem a celkově přišly o biliony dolarů na ziscích. Americké nadprodukci se totiž dlouhodobě brání snižováním své těžby, aby tradiční exportéři ropy dokázali udržet ceny ropy alespoň v cenovém pásmu 80 až 100 dolarů za barel. V posledních letech navíc koordinují svou těžbu i s Ruskem v rámci skupiny OPEC+.

Ropný kartel OPEC nejprve nárůst těžby z amerických břidlic ignoroval, protože nebylo jasné, jak velký dopad bude mít na cenu ropy. V roce 2014 už museli šejkové z Arabského poloostrova reagovat, protože se americká produkce blížila pěti milionům barelů denně. Vedení kartelu v listopadu 2014 oznámilo, že bude svůj tržní podíl bránit silou.

Strategií bylo zvýšit produkci, která povede k snížení ceny ropy a vytlačí z trhu menší americké těžaře. I proto cena ropy na světových trzích mezi listopadem 2014 až lednem 2016 spadla z osmdesáti dolarů za barel až na pouhých třicet dolarů.

I když pár menších amerických firem s těžbou skončilo, členské země OPEC přišly tímto manévrem o více než bilion dolarů (23 bilionů korun) na snížených tržbách za ropu, uvedl web oilprice.com.

Vývoj ceny ropy Brent za posledních 25 let, v USD za barel
Hrot 24, Pavel Svatoš

Proto na konci roku 2016 arabské země tuto strategii opustily a vrátily se ke snižování vlastní produkce, která vedla ke zvyšování ceny klíčového fosilního zdroje. Tohoto receptu se drží do současnosti. O dalším postupu ropného kartelu se má rozhodnout na začátku roku 2025.

Nicméně od té doby těžba ve Státech vyskočila o další čtyři miliony barelů za den. V posledních měsících ale už nestoupá. I když je americká produkce ropy nyní vyšší o 700 tisíc barelů ropy denně než před rokem, od loňského léta objem americké těžby v podstatě stagnuje. Loni v srpnu to bylo 13,3 milionu barelů ropy za den, v prosinci pak 13,1 milionu.

Za posledních patnáct let došlo ke stagnaci americké těžby ropy jen dvakrát. V letech 2015 až 2016 kvůli cenové válce organizace OPEC a podruhé během pandemie covidu-19 kvůli propadu globální poptávky po fosilních pohonných hmotách.

Pokud začne americká produkce konečně klesat, mohla by se vytrvalost zemí OPEC vyplatit, protože globální poptávka po ropě opět roste a producenti zemí OPEC by mohli navýšit svůj tržní podíl na trhu s ropou. Ten se na konci minulého roku propadl jen na 27 procent z globální produkce ropy. Ropný kartel přitom ovládá přes sedmdesát procent prokázaných zásob ropy na světě. Spojené státy drží jen čtyři procenta.