Export ropy z Íránu se propadl. Ajatolláhové se obávají útoku Izraele

Vývoz ropy z Íránu se prudce snížil kvůli obavám, že židovský stát zaútočí na islámskou republiku.

Export ropy z Íránu se propadl. Ajatolláhové se obávají útoku Izraele
Analytici se obávají, že Izrael zaútočí na íránské rafinérie, ilustrační foto | Shutterstock.com

Export černého zlata se z islámského státu zásadně snížil. Od začátku října propadl o 42 procent, protože rostou obavy, že Izrael zaútočí na ropná zařízení země, jejíž vedení dlouhodobě usiluje o zničení židovského státu a také financuje libanonské hnutí Hizballáh, které pravidelně ostřeluje severní Izrael.

Data společnosti Oil&Gas ukazují, že vývoz íránské ropy klesl v prvních deseti říjnových dnech na 600 tisíc barelů ropy denně, přitom dříve to bylo až 1,4 milionu barelů. Teherán tím reaguje na slova izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který slíbil, že íránský režim za raketový útok na Izrael z prvního října tvrdě zaplatí.

Analytici spekulují o tom, že Jeruzalém splní své hrozby a bude bombardovat íránská ropná naleziště a rafinérie. Satelitní snímky už prokázaly, že ropné tankery opustily ostrov Kharg v Perském zálivu, ze kterého se vyváží před devadesát procent íránské ropy.

Ropný průmysl země zasáhly také přísnější americké sankce, které se zaměřují na stínovou flotilu tankerů, jež převážejí íránskou ropu. Plavidla jsou často registrována v dalších zemích, jako jsou Spojené arabské emiráty, Libérie nebo Hong Kong, napsal americký týdeník Newsweek.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan zdůraznil, že sankce mají pomoci ztížit Teheránu financovat jeho raketový program a také omezit finance pro teroristické skupiny, které na Blízkém východě podporuje.

Politolog a expert na mezinárodní vztahy v arabských zemích z britské univerzity v Durhamu Anoush Ehteshami připomenul, že se omezování exportu ropy z Íránu Spojeným státům hodí, protože patří mezi největší vývozce fosilních paliv na světě a mohou zvyšovat svůj podíl exportu na globálních trzích.

Je ale pravděpodobné, že produkci zvýší také Saúdská Arábie. Rijád už oznámil, že bude zvyšovat svou produkci, pokud nebude skupina OPEC+ dodržovat omezení těžby. Pokud by Saúdové výrazně zvýšili svou produkci ropy, mohla by klesnout až na padesát dolarů za barel.

Ehteshami nicméně dodal, že z omezení exportu íránské ropy může profitovat i Rusko, které se snaží na světových trzích prodávat co nejvíce fosilních surovin, aby zvýšilo příjmy do svého rozpočtu. Připomenul, že komoditní trhy mají tendenci počítat s nejčernějšími scénáři a proto jsou obchodníci s ropou nervózní z nestability v celém blízkovýchodním regionu.