Bobule a víno jako zbraň proti demenci?

Výzkumníci z Queen's University Belfast přinesli nadějná zjištění v boji proti demenci. Studie, publikovaná v časopise JAMA Network Open, uvádí, že zvýšená konzumace potravin a nápojů bohatých na flavonoidy by mohla výrazně snížit riziko vzniku této nemoci.

Bobule a víno jako zbraň proti demenci?
Bobule a víno jako zbraň proti demenci? | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2
Hlavní body studie:
- Zvýšení příjmu flavonoidů o šest porcí denně může snížit riziko demence o 28 %.
- Mezi potraviny bohaté na flavonoidy patří bobule, čaj a červené víno.
- Studie analyzovala stravovací zvyklosti více než 120 000 dospělých ve věku 40 až 70 let.
- Nejvýraznější účinek byl zaznamenán u lidí s vysokým genetickým rizikem a s příznaky deprese.

Profesorka Aedin Cassidy, vedoucí výzkumu, zdůraznila rostoucí výskyt demence na celém světě a nutnost zavést preventivní opatření. Dr. Amy Jenningsová, první autorka studie, -upozornila, že zvýšení příjmu flavonoidů je jednoduchým krokem, který může významně snížit riziko vzniku demence.

Zjištění přicházejí v době, kdy se předpokládá, že počet lidí žijících s demencí vzroste do roku 2050 na 153 milionů celosvětově. Studie tak představuje potenciálně účinnou strategii pro prevenci této nemoci, která dosud nemá účinnou léčbu.

Nedávná zpráva komise Lancet o demenci identifikovala 14 upravitelných rizikových faktorů, které mohou přispět k prevenci nebo oddálení až 45 % případů demence. Mezi tyto faktory patří například vzdělání, sluchové poruchy, vysoký krevní tlak, kouření a obezita.

Výzkum z Queen's University Belfast přidává další klíčovou složku do boje proti demenci, přičemž zdůrazňuje význam stravy bohaté na flavonoidy jako možného preventivního opatření.