Máslo je v Německu nejdražší v historii. Češi ale platí ještě více

Ceny másla v Německu překonaly rekord, čtvrt kila vyjde v přepočtu na 60,6 korun. V Česku to je ale dokonce 61,8 korun.

Ceny másla v Německu překonaly rekord, čtvrt kila vyjde v přepočtu na 60,6 korun. V Česku to je ale dokonce 61,8 korun.

Celý článek
0

Česko, země expanzi zaslíbená. Přichází sem ukrajinský výrobce croissantů i další německý diskont

Češi teď můžou očekávat agresivní marketingové kampaně, které budou spojeny s velkými slevami.

Češi teď můžou očekávat agresivní marketingové kampaně, které budou spojeny s velkými slevami.

Celý článek
0

Randění už netáhne, seznamovací aplikace vám teď budou hledat spíš přátele

Seznamovací aplikace jako Tinder, Bumble a další začínají ve snaze zachránit svůj uvadající byznys cílit na zatím opomíjenou skupinu uživatelů. Na ty, kteří nehledají partnerství ani nezávazný románek, ale čistě jen přátele a kamarády. Firmy si od toho slibují přilákání nových uživatelů. A také jejich peníze.

Seznamovací aplikace jako Tinder, Bumble a další začínají ve snaze zachránit svůj uvadající byznys cílit na zatím opomíjenou skupinu uživatelů. Na ty, kteří nehledají partnerství ani nezávazný románek, ale čistě jen přátele a kamarády. Firmy si od toho slibují přilákání nových uživatelů. A také jejich peníze.

Celý článek
0

Třikrát Sam Altman v roli padoucha: Jak šéf OpenAI své firmě škodí

Sam Altman, jeden z nejvýraznějších podnikatelů v oblasti umělé inteligence, se rozhodl ovládnout svět. Tento krok mu přináší miliardy dolarů – a vlivné nepřátele.

Třikrát Sam Altman v roli padoucha: Jak šéf OpenAI své firmě škodí
Sam Altman, průkopník pokročilé umělé inteligence, se ocitá i v roli padoucha; ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Firma OpenAI, světový lídr v oblasti umělé inteligence se sídlem v San Francisku, nedávno oznámila, že dokončila poslední kolo financování. Její valuace dosáhla 150 miliard dolarů, což je nejvyšší hodnota v historii Silicon Valley. Firma získala celkem 6,6 miliardy dolarů – to překonalo její vlastní očekávání.

OpenAI o peníze žádala, protože sama prodělává hurónským tempem. Očekává se, že letos přijde zhruba o pět miliard dolarů kvůli vysokým nákladům na trénink velkých jazykových modelů poháněných umělou inteligencí. To je minimální kontext, který člověk potřebuje, aby docenil míru agresivity, s jakou společnost své cíle sleduje – a přitom si z mnoha někdejších spojenců dělá nepřátele.

Kapitola první – Exkluzivita

Jedním z nich je Elon Musk. Po svém odchodu z OpenAI v roce 2018 se jeho vztah s firmou i jejím lídrem Samem Altmanem osobně stále vyostřuje. Tento týden dosáhlo napětí nového vrcholu, když OpenAI požádala své investory, aby nepodporovali konkurenci. Mezi poškozené firmy patří například Muskův startup xAI, Perplexity, Glean, Anthropic či Safe Superintelligence.

Musk na sociální síti X (dříve Twitter) ostře zareagoval a dvakrát napsal: „OpenAI je zlo.“ Tento krok ukazuje, jak se OpenAI snaží zabránit konkurenci v přístupu k financím a strategickým partnerstvím. Firma otevřeně očekává exkluzivní dohodu o financování.

Rizikoví investoři mají přístup k citlivým informacím o společnostech, do kterých investují. Podpora více konkurentů by mohla vést ke střetu zájmů. Přesto se na exkluzivitě obvykle netrvá, a to ani u největších firem. Například investiční společnosti jako Sequoia Capital a Andreessen Horowitz podporují více startupů v oblasti umělé inteligence, včetně OpenAI a xAI.

OpenAI si může dovolit neobvyklé podmínky, protože investoři věří, že společnost bude dominovat příští vlně inovací. Podle osoby obeznámené s transakcemi, jíž citují Financial Times, má firma přetlak uchazečů o investování. Proto prý OpenAI řekla: „Chceme, abyste se na našem podnikání podíleli významně, takže se nemůžete zavázat našim konkurentům.“

Partner jedné z důležitých firem rizikového kapitálu připomněl, že podobnou politiku prosazoval i Uber, když usiloval o globální dominanci. Varoval však, že podobné taktiky vedly k pádu Travise Kalanicka, zakladatele Uberu, který byl později z firmy vytlačen.

Kapitola druhá – Odchody

Spolu s finančními potížemi čelí OpenAI i odchodům klíčových zaměstnanců. V posledních měsících opustilo společnost několik významných osobností, což vyvolává obavy o stabilitu vedení.

Nejvýraznějším jménem na seznamu odchozích je technická ředitelka Mira Muratiová, která byla považována za možnou nástupkyni Sama Altmana. Muratiová odešla v době, kdy OpenAI zvažuje novou organizační strukturu, podle které by komerční divize nebyla podřízena správní radě neziskové nadace. Samotný počet odchodů dává tušit znepokojivý obrázek týmu, který ztrácí důvěru ve vlastní směřování.

Kapitola třetí – Zpětné odkupy akcií

Ve světě veřejně obchodovaných firem se obecně předpokládá, že společnosti s vysokými ztrátami by neměly utrácet peníze za zpětné odkupy akcií. Přesto to OpenAI plánuje. Firma chce část z 6,6 miliardy dolarů použít na odkup akcií od svých zaměstnanců, i když letos očekává ztrátu pěti miliard dolarů.

Zpětné odkupy akcií jsou běžné u ziskových technologických firem, jako jsou Stripe či ByteDance, které nepotřebují další financování. OpenAI je však v jiné situaci – potřebuje každý dolar na provozní náklady.

Proč tedy OpenAI utrácí kapitál na zpětné odkupy? Odpověď spočívá v konkurenčním boji o talenty. Firma se snaží udržet své zaměstnance spokojené, aby neodešli a nezačali pracovat pro konkurenci, podobně jako to udělal bývalý hlavní vědec OpenAI Ilya Sutskever.

Každý dolar, který OpenAI utratí za zpětné odkupy, jsou peníze, které bude muset nahradit v budoucím kole financování. Navíc je to půjčka, již je třeba splácet, a není zrovna levná: podle americké televize CNBC čítá šest procent ročně.

Altman: Zisk uprostřed chaosu

Navzdory těmto problémům se zdá, že jeden člověk z celé situace těží – Sam Altman. Po posledním kole financování OpenAI oznámila, že Altman získá akcie v hodnotě sedmi miliard dolarů. Tolik peněz za ztrátu pěti miliard ročně skutečně nedostane každý.

Altman je veřejnou tváří OpenAI. Pod jeho vedením prošla firma raketovým vzestupem i následnými kontroverzemi. Koncentrace moci v jeho rukou však vyvolává obavy o dlouhodobou stabilitu firmy. Lze si představit, že se mu ochota jít přes mrtvoly dlouhodobě vymstí – i když za ni dostane královsky zaplaceno.