Nová studie varuje: Generativní AI může výrazně změnit pracovní trh v Latinské Americe

Nová studie Mezinárodní organizace práce (ILO) a Světové banky odhaluje, že generativní umělá inteligence (GenAI) by mohla mít významný dopad na pracovní trh v Latinské Americe a Karibiku. Podle výzkumu nazvaného "Buffer or Bottleneck? Employment Exposure to Generative AI and the Digital Divide in Latin America" by až 38 % pracovních míst v regionu mohlo být ovlivněno příchodem umělé inteligence.

Nová studie varuje: Generativní AI může výrazně změnit pracovní trh v Latinské Americe
Nová studie varuje: Generativní AI může výrazně změnit pracovní trh v Latinské Americe | vytvořeno pomocí Dalle

Studie zjistila, že 8 % až 14 % pracovních míst by mohlo zaznamenat zvýšení produktivity díky GenAI. Na druhou stranu, 2 % až 5 % pracovních pozic je ohroženo plnou automatizací. Toto riziko se týká zejména žen a mladších pracovníků.

Výzkum však upozorňuje na významnou překážku v podobě digitální propasti. Až polovina pracovních míst, která by mohla těžit z GenAI - přibližně 17 milionů - je zasažena nedostatečným přístupem k internetu a digitální infrastrukturou. To by mohlo omezit potenciální přínosy této technologie a prohloubit stávající nerovnosti v regionu.

Ana Virginia Moreira Gomes, regionální ředitelka ILO pro Latinskou Ameriku a Karibik, zdůrazňuje potřebu silného a inkluzivního sociálního dialogu pro efektivní řízení dopadů GenAI. William Maloney, hlavní ekonom Světové banky pro region, poukazuje na potenciál digitálních technologií zvýšit produktivitu a vytvořit kvalitnější pracovní místa.

Studie doporučuje několik klíčových opatření, včetně implementace programů celoživotního vzdělávání, posílení základních dovedností pracovníků, zlepšení systémů sociální ochrany a digitální infrastruktury. Důraz je kladen také na pomoc pracovníkům v neformálním sektoru přejít do formálního sektoru, aby mohli lépe využít výhody GenAI.