ChatGPT a další žrouti energie: Jak umělá inteligence mění energetický sektor

Nárůst používání umělé inteligence (AI) způsobuje nečekaný vedlejší efekt - zvýšenou poptávku po elektrické energii. To vede investory k tomu, aby přehodnotili svůj pohled na dlouhodobě stabilní sektor utilit.

ChatGPT a další žrouti energie: Jak umělá inteligence mění energetický sektor
ChatGPT a další žrouti energie: Jak umělá inteligence mění energetický sektor | vytvořeno pomocí Dalle

V posledních měsících zaznamenaly fondy amerických utility značný příliv kapitálu. Podle údajů Morningstar Direct do nich v květnu a červnu investoři vložili více než 1,7 miliardy dolarů, což je nejvíce za poslední dva roky. Očekává se, že tento trend bude pokračovat i v červenci, s dalším přílivem 1,1 miliardy dolarů. V energetickém sektoru se termín "utility" vztahuje na firmy nebo organizace, které poskytují základní veřejné služby, jako jsou elektřina, plyn, voda nebo teplo. Tyto firmy jsou klíčové pro zajištění každodenního fungování moderní společnosti, protože poskytují energie a zdroje, které jsou nezbytné pro domácnosti, podniky i průmysl.

Hlavním důvodem tohoto zájmu je rostoucí energetická náročnost AI technologií. Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) spotřebuje jedno vyhledávání pomocí AI služby jako ChatGPT přibližně 2,9 watt-hodin elektřiny, což je téměř desetkrát více než standardní vyhledávání na Googlu.

Tento nárůst poptávky po energii se odráží i v predikci společnosti Goldman Sachs. Ta odhaduje, že zatímco v posledních 20 letech rostla spotřeba elektřiny v USA o méně než 0,5 % ročně, mezi letošním rokem a rokem 2030 se očekává roční nárůst o 2,4 %.

Utility reagují na tuto situaci revizí svých investičních plánů. Například Edison International, mateřská společnost Southern California Edison, nedávno zvýšila plánované roční kapitálové výdaje z 6 na 8 miliard dolarů.

Investoři vidí v tomto trendu příležitost. Jay Jacobs z BlackRock pro FT.com uvádí, že utility poskytují relativně levný způsob, jak získat expozici vůči AI boomu ve srovnání s dražšími technologickými akciemi. Tento pohled sdílí i Randy Conner z Churchill Management, který poznamenává: "Když se něco spojí s AI, vytváří to určitý zájem."

Výsledkem je, že akcie utility v poslední době výrazně rostou. Index S&P 500 Utilities vzrostl od začátku roku o 10,4 %, zatímco ETF State Street Select Utilities SPDR zaznamenal nárůst o přibližně 15,3 %.

IEA předpovídá, že globální poptávka po energii z datových center by se mohla do roku 2026 zdvojnásobit oproti úrovni z roku 2022, což odpovídá celkové poptávce po energii v Německu.

Utility se tak z tradičně stabilního a defenzivního sektoru stávají atraktivní investiční příležitostí v éře AI. Jak poznamenal Matt Bartolini ze State Street Global Advisors: "Máte v podstatě novou obchodní příležitost. Utility se chovají a jednají velmi odlišně, protože se změnila některá sekulární poptávka."

Je zřejmé, že nástup AI mění nejen způsob, jakým pracujeme a žijeme, ale také energetickou krajinu a investiční strategie.