Němci musí zvyšovat dotace na zelenou energii. Vláda producentům slíbila vysoké výnosy

Náklady na energetickou transformaci v Německu stoupají. Vláda musí zvyšovat objem dotací, aby mohla splnit zaručené výnosy pro producenty zelené energie.

Němci musí zvyšovat dotace na zelenou energii. Vláda producentům slíbila vysoké výnosy
ilustrační foto | Shutterstock.com

Rozhodnutí německých politiků vzdát se jaderné energie a nahradit ji ve velkém obnovitelnými zdroji, si vybírá ve finanční rovině stále vyšší daň. Zaplatí ji v konečném důsledku ze svých peněženek německé domácnosti a firmy.

Německá vláda přiznala, že jen pro letošní rok se dotace pro výrobce zelené energie vyšplhají na dvacet miliard eur (508 miliard korun). To je dvakrát více než původně spolková vláda kancléře Olafa Scholze počítala.

Pro německý rozpočet i ekonomiku, jež je v recesi, to znamená další negativní zprávu. Navíc vláda bude muset škrtat v jiných oblastech, protože je svázána takzvanou dluhovou brzdou a nemůže utrácet, jak ji napadne.

V Německu roste kritika způsobu, jak jsou nastaveny pravidla pro vyplácení dotací výrobcům elektřiny z větru a slunce v době, kdy náklady na její výrobu výrazně klesly. „Musíme obrátit celý režim vzhůru nohama, protože jinak už nebude finančně životaschopný,“ přiznala Nadine Bethgeová z neziskové organizace Environmental Action Germany.

Odpůrci současného systému vládní podpory výroby obnovitelné energie poukazují také na to, že energetické firmy během energetické krize vydělaly miliardy eur, ale i nadále jsou příjemci štědrých dotací.

V Berlíně se stále častěji prosazuje názor, že by měla být finanční podpora pro produkci zelené elektřiny postavena spíše na podpoře investičních nákladů, nikoliv na garantovaných výkupních cenách elektřiny po dobu dvaceti let. Solární i větrné elektrárny se rozšířily natolik, že už nepotřebují štědrou státní pomoc jako okolo roku 2000.

„Dotace na nové technologie byly zavedeny s cílem zvýšit jejich konkurenceschopnost,“ obhajuje koncept garantovaných výkupních cen energií z obnovitelných zdrojů Jürgen Trittin z německých Zelených, který byl ministrem životního prostředí v letech 1998 až 2005. Tvrdí, že velkorysé dotace pro zelené technologie umožní, aby se celá Evropa stala do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Ukončení štědré státní podpory v současné formě se pochopitelně nelíbí Simone Peterové, která je šéfkou německé asociace pro obnovitelné zdroje energie. Obává se, že radikální změna dotací udusí nové investice do dalších projektů.

„Obnovitelné zdroje budou nadále dotovány, ale způsobem, který je stále tržně efektivní,“ slíbil zelený ministr hospodářství a energetiky Robert Habeck. Prosazuje, aby byla dotována výrobní kapacita pro zelené elektrárny. U energetických hráčů ale panuje nejistota, zda změna mechanismu státní podpory zajistí dlouhodobé investice tomuto energetickému sektoru.