Němci skupují soláry na balkony. Pořídit se dají se slevou i v supermarketu

Kabinet v Berlíně dále usnadňuje instalaci balkonových solárních panelů. V budoucnu nebude ani nutné je registrovat u provozovatele sítě a už nyní se solární systémy na balkony dají snadno pořídit i v supermarketech.

Němci skupují soláry na balkony. Pořídit se dají se slevou i v supermarketu
Stále více Němců si pořizuje mobilní solární panely na balkon | foto Shutterstock.com

Připojení solárních panelů na balkony domů a bytů se na německém trhu dále zjednodušuje. Německá vláda počítá s tím, že solární minisystém s výkonem až 800 wattů do budoucna nebude nutné ani registrovat u provozovatele sítě a bude možné ho hned po zakoupení okamžitě používat. Už nyní vláda registruje na půl milionu fotovoltaických systémů určených na balkony.

Vysoké ceny elektřiny v Německu, jež patří k nejvyšším v rámci EU, přispívají k boomu solárních balkonových elektráren. Přitom jejich ceny se stále snižují. Například řetězec Lidl nabízí slevy 40 procent na soustavu dvou panelů, která má výkon 800 wattů.

Balkonová mobilní elektrárna včetně střídače a propojovacích kabelů vyjde na 349 eur (8725 korun) a je také kompatibilní s domácím bateriovým úložištěm.

„Zdá se, že přízrak energetické krize je zažehnán, nicméně elektřina zůstává dražší než před několika lety,“ napsal k poslednímu vývoji na německém trhu s elektřinou Business Insider. Obliba vlastní výroby solární energie na balkonech je ale u německých domácností značná.

Mezi letošním dubnem a červnem bylo podle údajů Německého sdružení solárního průmyslu (BSW) zprovozněno 142 tisíc balkonových elektráren. Stále více nájemníků i majitelů domů si chce alespoň část energií vyrábět sama.

Monokrystalické výkonné solární panely zajistí výrobu až 800 kilowatthodin za rok. Průměrná spotřeba elektřiny domácnosti, kdy používá jen elektrické spotřebiče, je zhruba dva tisíce kilowatthodin ročně.

Německé spotřebitelské sdružení Stiftung Warentest ale varovalo, že pouze jeden z osmi systémů, které jsou dostupné na německém trhu a byly testovány, je dostatečné vhodný pro domácí výrobu elektřiny.

Komplikace mohou způsobovat zejména střídače elektrického napětí a rušit další domácí spotřebiče. Některé systémy navíc dodávají energie více než jiné, i když mají stejný deklarovaný výkon.

Ideálně by ale fotovoltaické články měly mít sklon 30 až 40 stupňů, takže Warentest doporučuje jejich instalaci buď na plochou střechu, například garáže nebo přímo na trávník u zahrady. Ne každý výrobek ale umožňuje, aby bylo možné solární panely takto naklápět. I proto část testovaných panelů v testu propadla.