Solární válka: USA chtějí rozšířit cla na panely, Číňané už vymýšlí, kam přesunou výrobu

Bílý dům se chystá rozšířit cla na solární panely nejen z Číny, ale také z dalších asijských zemí, jako je Thajsko, Vietnam, Malajsie a Kambodža.

Solární válka: USA chtějí rozšířit cla na panely, Číňané už vymýšlí, kam přesunou výrobu
ilustrační foto | Shutterstock.com

Prosperující solární průmysl v jihovýchodní Asii může být zásadně ochromen, pokud USA rozšíří dovozní cla na fotovoltaické panely nejen z Číny, ale i z dalších zemí. Právě Thajsko, Vietnam, Malajsie a Kambodža ve velké míře vyvážejí své produkty na americký trh.

V řadě případů čínské firmy v těchto asijských ekonomikách založily své filiálky, aby byly připraveny na zavedení cel v největší světové ekonomice. Některé z nich, jako je Longi Green Energy Technology a Trina Solar, už omezují svou výrobu v Thajsku, Vietnamu a Malajsii. Společně s Kambodžou tyto čtyři státy představují přes 40 procent globální výrobní kapacity solárních panelů mimo území pevninské Číny.

Analytička dodavatelských řetězců solárního sektoru Yana Hryshková z poradenské společnosti Wood Mackenzie tvrdí, že čínské firmy pouze přesunou výrobní linky do dalších zemí, například do Indonésie, Laosu, případně do zemí Středního východu. Samotní producenti fotovoltaiky zatím vyčkávají, jak vysoké sazby amerických dovozních cel nakonec budou, a pak se rozhodnou, kam výrobu přesunou.

Čínské firmy, které vyrábějí fotovoltaické panely, jsou pod tlakem nejen Spojených států, ale také EU. Navíc i na domácím trhu mají problémy, protože jejich výrobní kapacity jsou mnohem vyšší než je reálná čínská poptávka po solární energii. Část menších hráčů na trhu už vyhlásila bankrot.

Američtí producenti solárních článků po Bílém domě požadují uvalení dovozních cel na veškeré fotovoltaické produkty ze čtyř zemí jihovýchodní Asie až do výše 272 procent, napsala agentura Bloomberg. Přitom na čínské soláry to je nyní 25 procent, ale sazba by se měla podle Washingtonu zdvojnásobit.

Dovoz solárních panelů z jihovýchodní Asie do Spojených států ve druhém kvartálu letošního roku mezičtvrtletně rostl o 36 procent. Výrobci z Malajsie nebo Vietnamu se snaží export do Ameriky zvyšovat, protože se obávají zavedení cel.

Analytik Dennis Ip z hongkongské společnosti Daiwa Capital Markets očekává, že výrobci z jihovýchodní Asie ve větší míře začnou vyvážet svou produkci do Indie nebo do Evropy, pokud americká vláda skutečně cla zavede. Zejména moderní výrobní závody mají dobrou šanci na trhu dále fungovat.

Tvrdší postoj americké demokratické administrativy přichází v době blížících se prezidentských voleb. Rovněž republikán Donald Trump slibuje zásadní zvýšení cel na čínské zboží ve snaze ochránit americké firmy.