Zlato září, železo rezaví: Kontrastní rok 2024 na komoditních trzích

Firma FactSet Research Systems Inc. zaznamenala v roce 2024 na globálních komoditních trzích značnou volatilitu, přičemž některé komodity dosáhly rekordních hodnot, zatímco jiné zaznamenaly výrazné poklesy.

Zlato září, železo rezaví: Kontrastní rok 2024 na komoditních trzích
Zlato září, železo rezaví: Kontrastní rok 2024 na komoditních trzích | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Největší vítězové

Mezi komoditami s největšími zisky dominovaly především měkké komodity. Kakao vedlo žebříček s nárůstem o 66 % díky nedostatku bobů způsobenému nepříznivým počasím v západní Africe. Ceny vajec vzrostly o více než 62 % kvůli ptačí chřipce v chovných zařízeních. Pomerančový džus dosáhl historického maxima v důsledku poklesu produkce na Floridě a v Brazílii. Kaučuk zaznamenal 30% nárůst kvůli problémům s počasím v jihovýchodní Asii, zatímco ceny kávy stouply o 25 % v reakci na nepříznivé podmínky v Brazílii a Vietnamu.

Největší poražení

Na druhé straně spektra se ocitla železná ruda, jejíž ceny klesly nejvíce ze všech komodit kvůli slabé poptávce z čínského realitního sektoru. Významné poklesy zaznamenaly také obiloviny, včetně pšenice, kukuřice a sójových bobů, a to v důsledku velkých sklizní napříč severní polokoulí.

Zlato a celkový výhled

Zajímavým případem je zlato, které dosáhlo rekordních úrovní díky očekávanému snížení úrokových sazeb v USA a své pozici bezpečného přístavu pro investory.

Celkově index S&P GSCI, který sleduje výkon komoditního trhu, zaznamenal od počátku roku nárůst o 2,18 %, ačkoli v dubnu dosáhl až 12% vzestupu.

Analytici předpovídají, že komoditní trhy zůstanou na vysokých úrovních i v nadcházejícím období. Očekává se, že ceny budou podporovány oslabením amerického dolaru, zejména když Federální rezervní systém začne později v roce snižovat úrokové sazby. Nicméně slabá poptávka z Číny může omezit růst cen u většiny komodit.

Významným faktorem pro globální zemědělský trh by mohl být očekávaný přechod z klimatického modelu El Niña na chladnější La Niña koncem roku, což by mohlo vést k výrazným změnám v povětrnostních podmínkách oproti předchozímu období.