Komentář: Komoditní trhy jako na houpačce, vydělat se dalo na kávě

V první polovině roku 2024 zaznamenaly globální ceny komodit výrazné výkyvy, což významně ovlivnilo mezinárodní trhy. Bloomberg Commodities Spot Index, který sleduje 24 komodit, vzrostl o 5,7 procenta. Hlavními přispěvateli k tomuto nárůstu byly káva, stříbro a ropa, které přinesly investorům značné zisky. 

Komentář: Komoditní trhy jako na houpačce, vydělat se dalo na kávě
ilustrační foto | Shutterstock.com

Ceny kakaa vykázaly značnou volatilitu, když dosáhly vrcholu 10 884 dolarů dne 22. dubna, než klesly na 7 850 dolarů k 5. červenci. Tento nárůst o 384 procent od dubna 2023, kdy cena byla 2 816 dolarů, vyvolal obavy na trhu. Jonathan Parkman ze společnosti Marex poznamenal, že tento prudký nárůst by mohl snížit budoucí poptávku. 

Ceny kávy rovněž vzrostly, a to o 22,3 procenta z 1,87 dolaru za libru dne 29. prosince na 2,29 dolaru k 5. červenci. Káva, která vedla Bloomberg Commodities Index, vykázala silnou výkonnost mezi sledovanými komoditami. 

Pšenice a kukuřice zaznamenaly výrazné poklesy, a to o 8,88, respektive 12,73 procenta. Tyto poklesy následovaly po vysoké volatilitě v roce 2023 způsobené klimatickými podmínkami v USA a konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou. Obě komodity byly největšími poraženými v indexu Bloomberg. 

Ceny ropy WTI vzrostly o 16 procent od 29. prosince do 5. července, přičemž jen za poslední týden vzrostly o dvě procenta. Ceny ropy Brent a WTI se očekávají průměrně kolem 84 a 80 dolarů za barel ve druhé polovině roku 2024. Mezinárodní energetická agentura (IEA) předpovídá pomalejší růst globální poptávky po ropě na 96 milionů barelů denně, zatímco nabídka by měla dosáhnout více než 102 milionů barelů denně. Latinská Amerika přitahuje významné investice do ropy, zejména v Brazílii, Guyaně, Argentině a Trinidadu a Tobagu. 

Ceny mědi vzrostly o 15,4 procenta během tohoto období. Chile, největší producent mědi, zaznamenalo obnovení produkce po poklesu cen z 10 889 dolarů na 9 515 dolarů a následném vzrůstu na 9 800 dolarů za metrickou tunu. Společnost Credicorp Capital předpovídá, že poptávka po mědi se do roku 2035 zdvojnásobí, což by mohlo vést k nedostatku nabídky a vyšším cenám. Spotřeba Číny, která tvoří 50 procent celosvětové produkce mědi, bude mít zásadní vliv na trh s mědí v Latinské Americe. 

S předpokladem, že Federální rezervní systém (Fed) ve druhé polovině roku výrazně sníží úrokové sazby, by mohlo dojít k oslabení dolaru a uvolnění měnových podmínek v americké ekonomice. Pokles úrokových sazeb by tak od září do konce roku 2024 mohl dosáhnout až 75 bazických bodů. Tento krok by měl podpořit komodity a jejich ceny na trzích. Oslabení dolaru často vede ke zvýšení cen komodit, protože jsou obchodovány v amerických dolarech, což je činí levnějšími. Ve zbytku roku by si tak komodity mohly připisovat další zajímavé zisky. 

Autor je hlavní ekonom Argos Capital