Problém jménem wolfram: Čína ovládá 80 procent světové produkce strategicky důležitého kovu

Wolfram je téměř stejně tvrdý jako diamant a je nezbytný k výrobě čipů i zbraní. Nouze o něj představuje nové těžiště boje o světovládu.

Wolfram je téměř stejně tvrdý jako diamant a je nezbytný k výrobě čipů i zbraní. Nouze o něj představuje nové těžiště boje o světovládu.

Celý článek
0

Jako infarkt očního nervu. Lidem, kteří berou Ozempic nebo Wegovy, hrozí náhlé oslepnutí, varuje studie

Léky proti cukrovce, nyní ale hojně užívané i zdravými lidmi na hubnutí, mohou podle vědecké studie způsobit slepotu. Jejich výrobce, firma Novo Nordisk, se ale brání s tím, že počet případů náhlého oslepnutí je příliš malý na to, aby z něj bylo možné vyvozovat takové závěry. 

Léky proti cukrovce, nyní ale hojně užívané i zdravými lidmi na hubnutí, mohou podle vědecké studie způsobit slepotu. Jejich výrobce, firma Novo Nordisk, se ale brání s tím, že počet případů náhlého oslepnutí je příliš malý na to, aby z něj bylo možné vyvozovat takové závěry. 

Celý článek
0

Jak čínská mafie pere miliardy dolarů mexických drogových kartelů

Síť ilegálních bank financuje výrobu a distribuci fentanylu v USA. Úřady jen obtížně hledají protizbraň.

Síť ilegálních bank financuje výrobu a distribuci fentanylu v USA. Úřady jen obtížně hledají protizbraň.

Celý článek
0

Milionový klimatický průzkum. Lidé se nechtějí vzdát masa

Dosud největší průzkum veřejného mínění týkající se klimatické změny a jejího řešení provedla OSN. Většina souhlasí s tím, že je třeba proti oteplování bojovat, nechtějí se ale vzdát konzumace masa a mléka.

Milionový klimatický průzkum. Lidé se nechtějí vzdát masa
ilustrační foto | Shutterstock.com

Dvě třetiny z dotázaných v 50 zemích světa se domnívají, že se planeta a lidstvo nacházejí v době klimatického nouzového stavu a je potřeba situaci urychleně řešit. Největší obavy z globální změny mají mladí lidé.

Způsob preferovaného řešení se ale odlišuje od toho, co radí odborníci na klima z panelu OSN. Za jeden z nejúčinnějších kroků považují změnu v zemědělství a v produkci potravin. Pokud se lidé vzdají masa a mléka, zjednoduší se tím cesta k zásadnímu snížení skleníkových plynů. 

S tím ale většina z dotazovaných, kterých bylo celkem 1,2 milionu, nesouhlasí. Největší podporu má ochrana a obnova lesů, tento krok podpořilo 54 procent účastníků šetření. Na druhém místě je podpora obnovitelných zdrojů energie se souhlasem 53 procent. Na pomyslném bronzovém stupínku je klimaticky šetrné zemědělství s podílem 52 procent respondentů. 

Bez masa to nepůjde

Naopak přechod na rostlinnou stravu by uvítalo jen 30 procent dotazovaných. Toto opatření má z 18 nabízených klimatických receptů nejmenší podporu. Organizace Rozvojový program OSN, jež průzkum společně s Oxfordskou univerzitou vypracovala, dodala, že je třeba zvýšit povědomí lidí o tom, jak „škodlivá“ je z klimatického pohledu konzumace masných a mléčných výrobků. Stephen Fisher, sociolog z Oxfordu, potvrdil, že je v této oblasti potřeba další osvěta. 

Toto zjištění naopak přivítali producenti masa a masných výrobků. Britská asociace nezávislých dodavatelů masa zdůraznila, že lidé prostě milují pojídání masa, a proto jej i nadále kupují. Rostlinné náhražky masa nejsou ani chutnější, ani zdravější. Přitom největší podporu vegetariánské stravy zaznamenal průzkum u Němců (44 procent) a Britů (43 procent). 

Britská asociace zpracovatelů masa, jejíž členové zaměstnávají 75 tisíc lidí, výsledek průzkumu komentovala slovy, že se většina populace nechce vzdát dvou zásadních druhů potravin – masných a mléčných výrobků. Na druhou stranu jsou lidé ochotni změnit životní styl v jiných oblastech. Udržitelné chovy naopak mohou přispívat i k ochraně klimatu, dodal britský masný průmysl. 

Nové „ultraprůmyslově zpracované“ potraviny, jež mají nahradit maso, nejsou pro většinu zákazníků tou správnou cestou, míní mluvčí asociace. Zákazníci si navíc stále častěji vybírají, jaké maso si koupí. Na britských ostrovech preferují místní steaky před hovězím dovezeným z Brazílie, které uhlíkovou stopu dále zvyšuje. 

Ředitel neziskové organizace Public Health Collaboration Samuel Feltham podporuje informování veřejnosti o zdravém životním stylu. Doporučuje konzumaci masa z biochovů. Podle něj tento druh udržitelného zemědělství naopak přispívá k tomu, že se využívají správně pastviny a uhlík se ukládá do půdy.

Feltham upoutal pozornost v roce 2013 třítýdenním „přejídacím“ experimentem, kdy denně zkonzumoval přes pět tisíc kalorií z ryb, masa, vajec, ořechů a zeleniny, ale téměř nepřibral.