Pohroma pro prosciutto. Tradiční italskou pochoutku ohrožuje prasečí mor

Na Apeninském poloostrově se šíří nejhorší prasečí epidemie od konce 60. let minulého století. Virus afrického moru prasat byl zjištěn v severních regionech Lombardie a Emilia-Romagna.

Pohroma pro prosciutto. Tradiční italskou pochoutku ohrožuje prasečí mor
V Itálii se šíří africký mor prasat, ilustrační foto | Shutterstock.com

Italští farmáři se obávají ekonomických dopadů šíření afrického moru prasat ve svých chovech. Trh s italskými specialitami, jako je sušená šunka prosciutto a další výrobky z vepřového masa, má hodnotu 8,2 miliardy eur (205 miliard korun) a je ohrožen silným propadem. Vláda Giorgie Meloniové se snaží potlačit šíření epidemie, jejíž rozsah je nejhorší od 60. let minulého století.

Úřady už během srpna uzavřely přepravu prasat v zóně o rozloze 21 tisíc kilometrů čtverečních v severní Itálii, odkud pochází tradiční produkce vepřového masa. Omezení postihlo asi 700 tisíc zvířat, jde zhruba o osm procent italské roční produkce.

„Existuje jen jedno slovo, které může popsat současnou náladu farmářů: vyděšení,“ zdůraznil prezident sdružení chovatelů prasat Confagricoltura Rudy Milani. V Itálii zemědělci celkem chovají 8,7 milionu domácích prasat a sektor zaměstnává na 50 tisíc lidí.

Od poloviny července už bylo nutné porazit přes 50 tisíc prasat. Byli rovněž nasazeni vojáci s termovizemi, aby sledovali pohyb prasat divokých v postižených regionech, protože zvířata přispívají k šíření vysoce nakažlivého moru.

Asociace Confagricoltura dosud odhaduje náklady pro chovatele ve výši 40 milionů eur na přímých ztrátách a dalších 75 milionů eur nepřímých nákladů. Obává se přitom, aby se virus nerozšířil také na chovy na Sardinii. Vláda farmářům částečně kompenzuje ztráty za nuceně poražená prasata.

I když prasečí mor není nebezpečný pro člověka, pro samotná prasata je téměř vždy smrtelný. Africký mor prasat se šíří prostřednictvím infikovaných zvířat, ale také na botách nebo pneumatikách aut. „Všichni italští farmáři se obávají, že se mor může rozšířit i k nim,“ varoval Milani.

Nově jmenovaný vládní komisař pro řešení moru prasat Giovanni Filippini klidní rostoucí paniku v živočišném sektoru s tím, že nová přísná omezení pohybu prasat šíření epidemie zastaví. „Situace je složitá, ale určitě ji máme pod kontrolou,“ reagoval na dotazy novinářů. Jedná se hlavně o prevenci, aby se zastavilo šíření viru. „Žádáme od chovatelů prasat velké oběti. Jsme ale odhodláni dosáhnout našich cílů,“ zdůraznil.

Zásadní je podle Filippiniho snížit přemnožené stavy černé zvěře, které se stávají hlavními přenašeči viru. I když byli kanci na Apeninském poloostrově na konci 19. století téměř vyhubeni, jejich počty od 50. let 20. století rostou a nyní jich na italském území žije mezi jedním a 1,5 milionu kusů. Řím vyhlásil plán snížit jejich stavy během pěti let o čtyři pětiny i za pomoci armády.

Veterinární pohotovostní tým EU ale poukázal na to, že pouze zvýšený odlov není řešením proti šíření nemoci, lovit by se mělo zejména v oblastech, kde se mor nevyskytuje. Země by měla vyčlenit více prostředků na stavbu plotů, aby se migrace černé zvěře omezila.