Miliardář Tesař proniká do Brazílie. Jeho Energo-Pro zde kupuje sedm vodních elektráren

Sedmička brazilských vodních elektráren stojí na řekách Verde, Lambari, Pomba a Grande. Největší z nich, Verde 4A, má instalovaný výkon 28 megawattů, nejmenší pak 3,8 megawattu.

Miliardář Tesař proniká do Brazílie. Jeho Energo-Pro zde kupuje sedm vodních elektráren
Brazilská vodní elektrárna Verde 4 na řece Verde | foto: Energy-Pro

Jaromír Tesař je nenápadným miliardářem – na veřejnosti nevystupuje a nikde nejsou k dispozici ani jeho fotografie. Ovládá však největšího českého investora do vodní energetiky – kolos Energo-Pro, jehož hodnota se pohybuje v řádu desítek miliard korun. 

Jak připomínají Seznam Zprávy, firma začínala s menšími vodními elektrárnami na Labi, přičemž ty v Litoměřicích a Brandýse si ponechala dodnes. A v současnosti už v oblasti hydroenergetiky působí i ve Španělsku, v Bulharsku, Turecku a Gruzii.

Teď se Energo-Pro rozhodlo expandovat do Brazílie, tedy státu, který vyrábí nejvíc elektřiny právě z vody. Od kanadské investiční skupiny Brookfield Asset Management kupuje v největší latinskoamerické zemi hned sedm menších vodních elektráren. Jejich celkový výkon dosahuje 90 megawattů.

Energo-Pro již působí rovněž v sousední Kolumbii, zde ale teprve staví vodní elektrárnu Chorreritas. Ta by měla být dokončena v roce 2026. Brazílie je tak první zemí v Latinské Americe, kde se firma původem ze Svitav zaměří ihned na svou hlavní činnost, tedy provozování vodních elektráren. Kupuje totiž balíček již existujících zařízení.

Celkový instalovaný výkon všech brazilských vodních elektráren přesahuje 100 gigawattů. „Vstupujeme do země s velkou tržní ekonomikou a dlouhou historií vodní energetiky,“ uvedl generální ředitel skupiny Energo-Pro Petr Milev. Podle něj pořízené elektrárny vyrobily v minulých letech přes 400 gigawatthodin elektřiny, tedy o něco málo víc než největší česká přehrada na Orlíku.

Sedmička pořízených vodních elektráren stojí na řekách Verde, Lambari, Pomba a Grande. Největší z nich, Verde 4A, má instalovaný výkon 28 megawattů, nejmenší pak 3,8 megawattu. „Všechny z nich mají vodní nádrže, což umožňuje flexibilní řízení jejich provozu,“ doplnil Milev s tím, že žádná z elektráren není starší než 10 let. Cenovku neuvedl, podle e15 by se mohlo jednat o asi tři miliardy korun.

Energo-Pro tak pokračuje ve své strategii takzvané geografické diverzifikace. „Dává nám to odolnost vůči různým krizím – ať už politickým, nebo ekonomickým. Díky vyváženému porfoliu vodních elektráren po celém světě nás neohrožuje ani momentální nedostatek srážek v některém z regionů, kde působíme,“ dodal Milev.

Část financování brazilské akvizice bude provedena emisí takzvaných zelených dluhopisů, které jsou určeny na obnovitelné zdroje energie. Očekává se, že transakce bude dokončena ještě letos, jakmile regulační orgány dají prodeji zelenou.