Komárek posiluje v kultuře. Vstupuje do Havrlantovy Rockaway Arts, která zastřešuje karlovarský festival

Karel Komárek výrazně posiluje své velkorysé kulturní aktivity.

Komárek posiluje v kultuře. Vstupuje do Havrlantovy Rockaway Arts, která zastřešuje karlovarský festival
Jakub Havrlant (vlevo) a Karel Komárek | foto: koláž Hrot24/Tomáš Novák/KKCG/Berenika Slánská

Jakub Havrlant je v kultuře brán za významného hráče s širokým portfoliem blyštivých značek. Není to vlastně tak dávno, co jeho investiční skupina Rockaway Capital vstoupila do jedné z nejprestižnějších akcí v Česku – Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Tu vložila do divize Rockaway Arts, která zastřešuje i hudební festival Colours of Ostrava a designovou a módní přehlídku Designblok.

Do Rockaway Arts teď vstupuje druhý nejbohatší Čech – miliardář Karel Komárek. Podle serveru Echo24 nepřinese vstup zakladatele KKCG do skupiny žádné změny v řízení kulturního holdingu. Komárek i Havrlant chtějí pokračovat v dlouhodobém rozvíjení této platformy.

Ostatně na několika byznysových projektech kooperují už delší dobu – Komárek například investoval vyšší stovky milionů korun v Havrlantově fondu RockawayX. Rozšířit spolupráci se tak rozhodli na základě těchto společných zkušeností.

„Vybíráme si kulturní projekty, které nám rezonují, a ty podporujeme dlouhodobě. Je radost vidět, jak například festivaly – ať už filmový karlovarský, nebo hudební Dvořákův – v průběhu let uzrávají, rozrůstají se, získávají nové diváky a zvyšuje se jejich popularita nejen v Česku, ale i v zahraničí,“ řekl Komárek Echu.

Jak už to tak u podobných dealů bývá, jednotlivé strany jsou skoupé na informace. „Toto jsou majetkové záležitosti, které nemám oprávnění komentovat,“ řekla Hrotu24 tisková mluvčí a PR manažerka karlovarského filmového festivalu Uljana Donátová ještě před zveřejněním zprávy na Echu. Ke zjištěním se nechtěla vyjádřit ani mluvčí KKCG Dana Dvořáková nebo mluvčí Rockaway Marek Blahuta.

Havrlantovi ještě zbývá například jeho literární byznys. Letos v červnu skupina Rockaway Capital oznámila, že kupuje společnost Pemic Books, předního českého distributora a prodejce knih. Ten mimo jiné provozuje síť knihkupectví Knihcentrum a vlastní poloviční podíl v Audiotéce, největší platformě s audioknihami v České republice.

Už v roce 2015 přitom Rockaway získala Euromedia Group, jednoho z největších vydavatelů a distributorů knih v České republice, který provozuje také síť knihkupectví Luxor.

Rockaway Capital hospodaří s mnohamilionovými aktivy a investuje do digitálních technologií v e-commerce, logistice, médiích, fintechu, blockchainu a venture kapitálu. Do portfolia Rockaway Capital, kterou Havrlant založil v roce 2013, patří kromě výše zmíněných akvizic také třeba Invia Group nebo startup Productboard.

Ten je po Rohlíku druhým českým jednorožcem, tedy firmou s miliardovou hodnotou v dolarech. Havrlantova skupina za sebou má i několik prodejů, jako například Mall Group polské společnosti Allegro.

Karel Komárek je podle letošního žebříčku Forbesu druhým nejbohatším Čechem před Danielem Křetínským a za první Renátou Kellnerovou. Jeho KKCG je investiční a inovační skupina, která působí v oblasti loterií a her, energetiky, technologií a nemovitostí. 

Zaměstnává více než deset tisíc lidí ve 36 zemích a spravuje aktiva v hodnotě více než osm miliard eur. Mezi její společnosti patří mimo jiné loterijní firma Allwyn, MND Group, Aricoma Group, Qinshift a KKCG Real Estate Group.

Komárek je jedním z nejvýznamnějších českých mecenášů umění a kultury. Díky jeho podpoře vznikl například mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha. V poslední době KKCG financuje kulturní prostor Atrium v budově na Bořislavce, kde probíhají výstavy domácích umělců nebo různé koncerty. Komárkova rodinná nadace rovněž přispívá Knihovně Václava Havla nebo projektu Piana do škol.