Meta představila prototyp AR brýlí Orion, technologický majstrštyk je příslibem do budoucna

„Orion jsou nejpokročilejšími brýlemi pro rozšířenou realitu (AR), jaké kdy viděl svět.“ S těmito slovy Mark Zuckerberg na konference Meta Connect 2024 odhalil plně funkční prototyp brýlí, které téměř dokonale propojují fyzický a virtuální svět.

Meta představila prototyp AR brýlí Orion, technologický majstrštyk je příslibem do budoucna
Prototyp brýlí Orion pro rozšířenou realitu je technologickým příslibem do budoucna | Foto: Meta (publikováno se svolením)

Bohužel hned na začátek musíme čtenáře trochu zklamat, tyto brýle se zatím prodávat nebudou. Meta s nimi má totiž jiné plány; chce je poskytnout zejména interně svým klíčovým lidem spolu s pečlivě vybranými externími zájemci, aby je mohli všichni dohromady vylepšovat a rozvíjet až k finálnímu produktu pro spotřebitele. 

Nicméně už teď je jasné, že Orion jsou syntézou konceptu brýlí Ray-Ban a nejmodernějších technologií na poli virtuální reality. Meta podle informací na svém blogu už několik let usilovně pracuje na tom, aby využila prostorové zážitky, které poskytují náhlavní soupravy pro virtuální realitu a zároveň miniaturizovala technologii tak, aby byla použitelná v lehkých a stylových brýlích. 

Inženýři a designéři se tedy museli zaměřit na vyladění tvaru a vzhledu, na optimalizaci holografických displejů, vývoj přesvědčivých zážitků s rozšířenou realitou či vytvoření nových paradigmat interakce mezi člověkem a počítačem. Což se jim nakonec podařilo a to znamená, že Orion jsou nejen oslavou technologického pokroku, ale také stylovým oknem, jímž Meta doslova hledí do budoucna. Orion totiž mají dosud největší zorné pole v nejmenší podobě brýlí AR. Toto zorné pole otevírá pro brýle skutečně nepřeberné možnosti využití od multitaskingových oken a zábavy na velké obrazovce, až po hologramy lidí v životní velikosti. Všechen digitální obsah se může plynule prolínat s pohledem na fyzický svět a to při zachování plně průhledných skel.

Prototyp brýlí je technologickým majstrštykem, stírá hranici mezi relným a virtuálním světem
Foto: Meta

Brýle mají ohromné množství funkcí, k dispozici je chytrý asistent Meta AI, který rozumí tomu, na co se uživatel dívá ve fyzickém světě a může mu pomoci s užitečnými vizualizacemi. „Můžete tak třeba otevřít ledničku a požádat o recept na základě toho, co je uvnitř. Nebo při mytí nádobí zavolat partnerovi či partnerce a upravit digitální rodinný kalendář. Můžete uskutečnit videohovor bez použití rukou, abyste se v reálném čase setkali s přáteli a rodinou a můžete zůstat ve spojení v aplikacích WhatsApp a Messenger a prohlížet či posílat zprávy.“ 

Ale umět by toho brýle Orion mohly ještě daleko více, proto se bude spolu s interními i externími testery Meta zabývat vyladěním kvality zobrazení AR tak, aby byl obraz ještě ostřejší. Zároveň chce provádět další optimalizace pro ještě kompaktnější vzhled. „V příštích několika letech od nás určitě můžete očekávat, že budeme představovat další nové brýle, které budou všechny vycházet z našeho výzkumu a vývoje,“ zakončuje Meta svůj příspěvek.