Palmový olej pohání záchranu orangutanů: Malajsie nabízí inovativní řešení

Malajsijská vláda oznámila aktualizovanou verzi svého plánu na ochranu orangutanů, který vzbuzuje emoce u producentů palmového oleje. Ministr pro plantáže a komodity Johari Abdul Ghani v neděli představil program, který umožní dovozcům palmového oleje "adoptovat" orangutany, aniž by tito primáti museli opustit svůj přirozený habitat.

Palmový olej pohání záchranu orangutanů: Malajsie nabízí inovativní řešení
Palmový olej pohání záchranu orangutanů: Malajsie nabízí inovativní řešení | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Tento krok přichází jako reakce na kritiku původního návrhu z května, který počítal s posíláním orangutanů do zahraničí jako "obchodních darů". Ochranářské skupiny tehdy vyjádřily obavy o blaho těchto kriticky ohrožených zvířat.

"Zvířata nemohou opustit své přirozené prostředí. Musíme je udržet zde," uvedl ministr Ghani na tiskové konferenci v Sabahu. Dodal, že vláda bude spolupracovat s obchodníky a zpracovately palmového oleje na zajištění trvalé ochrany lesů.

Součástí oznámení byl i závazek zastavit odlesňování v Malajsii. Ministr Ghani uvedl, že 54 % země je v současnosti zalesněno a tento podíl nesmí klesnout pod 50 %.

Prostředky získané z adopcí mají být rozděleny mezi nevládní organizace a vládu Sabahu. Budou použity na monitorování zalesněných oblastí a zajištění bezpečnosti orangutanů. Přesné náklady na adopci nebyly zatím zveřejněny.

Podle WWF žije na ostrově Borneo méně než 105 000 orangutanů. Marc Ancrenaz z nevládní organizace Hutan doufá, že nový plán pomůže financovat práci na ochraně habitatů, včetně budování koridorů mezi fragmentovanými lesy.

Program je součástí širší snahy Malajsie reagovat na obavy spojené s produkcí palmového oleje a její dopad na životní prostředí, zejména v kontextu nedávného zákazu dovozu komodit spojených s odlesňováním do Evropské unie.