Ochrana přírody vs. život lidí: Kdo má přednost?

V posledních letech se v Evropě opět rozhořela debata o lovu velkých šelem. Zatímco ochranáři slaví úspěch s návratem druhů, jako jsou medvědi, vlci a rysi, jejich rostoucí populace vyvolává obavy mezi místními obyvateli a stává se politickým tématem.

Ochrana přírody vs. život lidí: Kdo má přednost?
Ochrana přírody vs. život lidí: Kdo má přednost? | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Švédsko nedávno povolilo odstřel pětiny své populace hnědých medvědů, tedy 486 jedinců, během lovecké sezóny, která trvá do poloviny října. V Rumunsku poslanci odhlasovali zdvojnásobení kvóty na lov medvědů ze 220 na 481 jedinců.

Na Slovensku, kde byl nedávno natočen medvěd řádící ve vesnici, v červnu schválili zákon umožňující za určitých podmínek lov medvědů v blízkosti obcí. Naopak Evropský soudní dvůr v červenci rozhodl, že nedávné odstřely vlků v Rakousku a Španělsku byly nezákonné.

Soňa Chovanová Supeková, zakladatelka Klubu slovenských loveckých dam, popisuje svůj strach během nečekaného setkání s medvědem na lovu: „Strach mě prostoupil... ten pach mi pronikl až do kostí.“

Luigi Boitani, zoolog z Univerzity Sapienza v Římě, upozorňuje na polarizaci debaty: „Vlk už není jen zvíře, stal se politickým subjektem. Když mluvíte o vlcích a medvědech, svět není šedý, je buď černý, nebo bílý.“

Návrat velkých šelem do evropské krajiny je výsledkem ochranářských snah, které začaly v 70. letech minulého století. Nyní však rostoucí populace těchto zvířat vyvolává konflikty s místními komunitami a staví proti sobě zastánce ochrany přírody a ty, kteří volají po regulaci počtů predátorů.