Když si kuře za života užívá, je na pekáči výrazně dražší (ilustrační foto)

Když si kuře za života užívá, je na pekáči výrazně dražší (ilustrační foto)

Shutterstock.com

Luxusní jídlo

Šanghajská restaurace šokuje: 1500 za půlku kuřete, které poslouchalo klasickou hudbu

Záběry porce žlutého kuřete na internetu vyvolaly vesměs posměšné komentáře, které satiricky reagovaly na přemrštěné ceny v metropoli.

čtk

Šanghajská restaurace si účtuje 480 jüanů (přes 1500 korun) za půlku kuřete, které podle chovatelů poslouchalo klasickou hudbu a pilo šťávu ze stvolů slunečnice. Napsal to web South China Morning Post.

Video s poloviční porcí kuřete z restaurace Shanghai Club na internetu sdílel influencer, kterého sleduje přes čtvrt milionu lidí. Muž šokovaný cenou se ptal obsluhy, jestli kuře při chovu náhodou neposlouchalo hudbu a nepilo mléko.

To mu zaměstnanci potvrdili a dodali, že se jedná o vzácné plemeno slunečnicového kuřete, které se chová pouze na farmě v jihočínské provincii Kuang-tung a pije šťávu ze slunečnic. Zaměstnanec farmy upřesnil, že drůbež sice poslouchá klasickou hudbu, ale že mléko nepije.

Cena za jeden kilogram slunečnicové slepice přesahuje 200 jüanů (více než 630 korun) a za kus se platí tisíc jüanů (přes tři tisíce korun). Jde o maso oblíbené mezi michelinskými kuchaři, které je známé svou šťavnatostí a křehkostí, dodal web.

Záběry porce žlutého kuřete na internetu vyvolaly vesměs posměšné komentáře, které satiricky reagovaly na přemrštěné ceny v tomto městě pod ústřední správou Číny a kuře přirovnávaly k „šanghajské měně“ odrážející vysokou kupní sílu obyvatel.

Známý je případ, kdy místní stáli frontu na 800gramový toust z Japonska za 98 jüanů (přes 310 korin), který se ve zbytku Číny běžně prodává za pětinu a v zemi původu za poloviční cenu.