Zdravotnictví v propasti. „Chce to privátní pojištění a zavřít část nemocnic,“ říká respektovaný lékař

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Celý článek
0

Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Že sociální sítě ovládá progresivní levice? Nesmysl, velká část influencerů je pravicová

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Celý článek
0

Komentář: Petky minipivovary nespasí

Pivovarství pocítí nejvíce dlouhodobý dopad krize. Lidé budou mít hluboko do kapsy a nebudou utrácet v restauracích.

Komentář: Petky minipivovary nespasí
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Jedním z výrazně postižených odvětví současnou pandemií je jednoznačně pivovarnictví. Lze obecně říci, že čím je podnikatelská jednotka větší, tím snadněji něco podobného přežije. O takové giganty, jako je Plzeňský Prazdroj či Pivovary Staropramen, strach rozhodně mít nemusíme. Ostatně takový Plzeňský Prazdroj v posledním zveřejněném účetním období vykázal čistý zisk z jednoho průměrného půllitru piva zhruba tři koruny, což je naprosto neskutečná marže.

Nejhůře situace dopadla na menší producenty a pak zejména na ty, kteří většinu svojí produkce neprodávají v obchodech, ale v restauracích – odborně se tomu říká distribuční kanál on-trade –, protože restaurace jsou na rozdíl od obchodů zavřené. 

Malé pivovary v ohrožení

Z logiky věci pak vychází, že zcela nejohroženější skupinou jsou malé restaurační minipivovary, kde většina tam uvařeného piva je vypita na místě nebo maximálně v nějakém spíše bližším spřáteleném pivním baru. Prodej „petek“ přes okénko restaurační minipivovar moc nespasí. Největším problémem pro ně ale zpravidla není, že jim stojí výroba. Největší problém pro ně jsou obrovské, velice obtížně prodejné zásoby piva, které leží v tanku. Výroba piva totiž trvá týdny a zejména živé pivo českého typu z minipivovaru není nábytek, aby ho bylo možno dva měsíce skladovat bez ztráty na kvalitě.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit