Kandidátka na prezidentku USA Kamala Harris překonává rekordy: Kampaň shromáždila 540 milionů dolarů

Kampaň viceprezidentky Kamaly Harrisové na prezidentský post zaznamenává mimořádné úspěchy ve fundraisingu. Nejnovější údaje ukazují, že se na kampaň podařilo vybrat celkem 540 milionů dolarů.

Kandidátka na prezidentku USA Kamala Harris překonává rekordy: Kampaň shromáždila 540 milionů dolarů
Kandidátka na prezidentku USA Kamala Harris překonává rekordy: Kampaň shromáždila 540 milionů dolarů | foto: Shutterstock.com

Výrazný nárůst příspěvků nastal po 21. červenci, kdy Joe Biden oznámil konec své kandidatury a podpořil Harrisovou. Trend zvýšené finanční podpory pokračoval během Demokratického národního kongresu v Chicagu. Hranice 500 milionů dolarů byla překročena těsně před čtvrtečním projevem Harrisové. Bezprostředně po jejím vystoupení kampaň zažila svou nejúspěšnější fundraisingovou hodinu od vstupu do volební kampaně

Ve srovnání s konkurencí si Harrisová vede velmi dobře. Zatímco Trump v červenci získal 138,7 milionu dolarů, Harrisová tuto částku překonala již během prvního týdne své kandidatury. Je však třeba poznamenat, že na začátku srpna měla kampaň Donalda Trumpa k dispozici 327 milionů dolarů v hotovosti.

Zajímavým aspektem fundraisingu Harrisové je struktura nových přispěvatelů. Téměř třetina příspěvků během týdne konference pocházela od nových dárců. Z nich bylo 20% mladých voličů a dvě třetiny ženy, což jsou skupiny, které kampaň považuje za klíčové pro úspěch v listopadových volbách.

Kromě finančních příspěvků kampaň hlásí i nárůst dobrovolnické podpory. Během týdne konference se podporovatelé zapsali na téměř 200 000 dobrovolnických směn, aby pomohli Harrisové v kampani.

Prostředky pro Harrisovou se získávaly prostřednictvím několika kanálů: Harris for President, Demokratického národního výboru a společných fundraisingových komisí.