Hrotcast: Fialova vláda doma zahájila třídní boj. V Bruselu kritizuje to, s čím sama souhlasila

Může se Česko skutečně do roku 2040 posunout mezi deset nejsilnějších ekonomik EU, nebo jde pouze o naivní přání vlády premiéra Petra Fialy a jejího nového ministra průmyslu Lukáše Vlčka? O tom – i řadě dalších aktuálních témat – se dozvíte v novém Hrotcastu s Markétou Malou a Pavlem Štruncem.

Může se Česko skutečně do roku 2040 posunout mezi deset nejsilnějších ekonomik EU, nebo jde pouze o naivní přání vlády premiéra Petra Fialy a jejího nového ministra průmyslu Lukáše Vlčka? O tom – i řadě dalších aktuálních témat – se dozvíte v novém Hrotcastu s Markétou Malou a Pavlem Štruncem.

Celý článek
0

Analýza: Pro ekonomiku Česka i EU by bylo výhodnější vítězství Harrisové

Pro evropskou i českou ekonomiku by bylo výhodnější, kdyby v listopadových amerických prezidentských volbách zvítězila demokratka Kamala Harrisová. Naopak držitelé amerických akcií by vydělali na výhře republikána Donalda Trumpa. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes představili analytici společnosti Cyrrus. Průzkumy naznačují, že souboj o Bílý dům bude letos vyrovnaný.

Pro evropskou i českou ekonomiku by bylo výhodnější, kdyby v listopadových amerických prezidentských volbách zvítězila demokratka Kamala Harrisová. Naopak držitelé amerických akcií by vydělali na výhře republikána Donalda Trumpa. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes představili analytici společnosti Cyrrus. Průzkumy naznačují, že souboj o Bílý dům bude letos vyrovnaný.

Celý článek
0

Od bitů ke qubitům: Putování do nitra kvantového počítače

V jádru každého kvantového počítače se nachází kvantový procesor, jehož technologická konstrukce se výrazně odlišuje od klasických procesorů využívaných ve standardních počítačích.

V jádru každého kvantového počítače se nachází kvantový procesor, jehož technologická konstrukce se výrazně odlišuje od klasických procesorů využívaných ve standardních počítačích.

Celý článek
0

Jak si umělá inteligence brousí zuby na vaše data

Skeptický průvodce AI nástroji od Applu, Microsoftu a Googlu. Všechny potřebují přístup k větší porci našich dat. Lze jim věřit?  

Jak si umělá inteligence brousí zuby na vaše data
ilustrační foto | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Apple a Google každoročně halasně oznamují, co nového  budou umět jejich chytré telefony. Letos budou změny radikálnější, protože řečené firmy se zaměřují na umělou inteligenci. Co se tedy chystá? 

Bez AI ani ránu 

Apple zcela přepracoval Siri, svou virtuální asistentku. Již brzy ji bude pohánět technologie Apple Intelligence, což je jeho verze „velkého jazykového modelu“ AI. Využívá statistiky a složité algoritmy k odhadování, jaká slova k sobě patří, podobně jako chatboty ChatGPT od OpenAI nebo Gemini od Googlu.  

Siri tak bude schopna zpracovávat kontext konverzace a uživatelé budou moci s virtuální asistentkou mluvit přirozeněji. Můžete například říct: „Jaké je počasí ve Velkém Meziříčí? Počkej, myslel jsem Valašské Meziříčí!“ A následně: „Naplánuj mi tam na zítra v devět ráno schůzku na kafi.“ To zjevně počítá s tím, že pro uživatele iPhonu samotného je takový úkon bez pomoci umělé inteligence příliš obtížný. 

Nová Siri bude také schopna zvládat složitější úkoly, například vyhledat ve fotoalbu obrázek řidičáku, přečíst z něj číslo a vložit jej do formuláře, uvedl Apple. Původní Siri dokázala reagovat pouze na databázi příkazů a otázek, na které byla specificky naučena. Například „jaké je počasí v Kardašově Řečici?“ nebo „Naplánuj mi schůzku u kávy v Kardašově Řečici“. Tento div techniky vychází z předpokladu, že pro člověka je nějak obzvlášť výhodné muset se zeptat předem připravenou větou na něco, co lze zjistit jedním klikem či dotykem displeje (tedy nejspíš tolik, že v Kardašově Řečici si stejně není kde kafe dát). 

Apple Intelligence také umožní uživatelům iPhonů automaticky generovat obrázky uvnitř zpráv. Pokud například chcete popřát kamarádovi k narozeninám, umělá inteligence umí projít vaše fotoalbum, najít jeho fotografii a vygenerovat jeho avatar s balonky. To je k nezaplacení; dosud jsme žili bez avatarů s balonky, takže naše existence byla víceméně bezcenná.   

Já chci taky modrou

Apple se také rozhodl řízně vyřešit naléhavý globální problém rozdělení na zelené a modré bubliny. Když uživatelé posílají textové zprávy z jednoho iPhonu do druhého, zobrazují se tyto zprávy modře a mohou využívat všeliké emotikony a animace. Pokud však uživatel iPhonu napíše zprávu uživateli systému Android, bublina se změní na zelenou (plus se zhorší kvalita fotografií a videí). To je strašlivá újma, jíž se věnují i regulátoři, protože tím podle nich Apple nutí lidi k pořizování iPhonů, aby mohli mít bubliny také modré. 

Apple nyní podniká krok k částečné nápravě této tíživé situace. Zprávy v jeho nejnovějším operačním systému iOS 18 budou fungovat ve standardu Rich Communication Services (Google a další firmy jej do svých aplikací včlenily již před lety). Obrázky a videa tak budou kvalitnější. Bubliny textů posílaných mezi iPhony a Androidy však nadále zůstanou zelené; barevná diskriminace tak nekončí. 

Funkce umělé inteligence se objeví letos na podzim v nejnovějších a nejrychlejších iPhonech, včetně iPhonu 15 Pro. Apple tvrdí, že se snaží zpracovávat většinu dat pro AI přímo v telefonech a počítačích, což by zabránilo ostatním - včetně Applu – v přístupu k těmto informacím.  

Bude to určitě užitečné, jen zatím nevíme, jak   

Google již rok nechává uživatele testovat Gemini, svého nového uměle inteligentního asistenta. Ve výchozím nastavení budou androidové telefony stále mít Google Assistant (funguje podobně jako Alexa od Amazonu nebo starší verze Siri od Applu). I Gemini se chová jako chatbot, který generuje odpovědi na jakékoli zadání, včetně „slož básničku o psech v Prachaticích“; zaplať pánbůh za to. Nyní Google představuje novou, chytřejší verzi Gemini, nazvanou Nano

Většinu nejnovějších funkcí AI od Googlu mohou využívat pouze majitelé telefonů Google Pixel; podpora ostatních zařízení se systémem Android by měla začít během letošního roku. 

Má to svá úskalí. Jedna z funkcí pro odhalování podvodů zahrnuje použití AI k odposlechu telefonních hovorů. Pokud po vás volající chce něco, co Nano vyhodnotí jako podvod (namátkou žádost o heslo do internetového bankovnictví), pošle vám do telefonu upozornění. Jestli se vyplatí kvůli tomu nechat Google, aby poslouchal, co vám říká snoubenka, je (prozatím) na vás. 

Další funkce, Circle to Search, umožňuje uživatelům zakroužkovat obrázek a požádat Google o informace. Tato funkce byla nyní rozšířena tak, aby umožnila studentům zakroužkovat matematický nebo fyzikální problém a požádat o pomoc. Umělá inteligence Googlupak vygeneruje seznam kroků, jak problém vyřešit. To vypadá jako program přímo sestrojený za účelem podpory funkční negramotnosti. 

Gemini Nano také dokáže automaticky přepisovat zvukový záznam a vytvářet písemná shrnutí, což může být užitečné při pracovních schůzkách. Další nástroj, Magic Compose, lze použít v aplikaci Zprávy Google k rychlému přepsání zprávy jiným stylem. I to určitě najde nějaké praktické využití, ačkoli dosud nikdo neví, jaké. 

A co za to? 

Aby to všechno fungovalo, něco od vás firmy potřebují: více dat. To má důsledky pro vaše soukromí. Aby mohly firmy Big Tech a jejich zařízení poskytovat nové služby na míru, potřebují trvalejší a důvěrnější přístup k vašim údajům než dosud. Umělá inteligence potřebuje mít přehled o tom, aby propojila vše, co s telefonem, tabletem či laptopem děláte - v aplikacích, na webových stránkách, v komunikaci s ostatními, na co si vzpomenete.  

Kvůli složitosti úkonů, jež AI vykonává (například vymazání nežádoucích objektů z fotografií), vyžaduje někdy větší výpočetní výkon, než jaký vaše telefony zvládnou. To znamená, že více vašich osobních údajů bude muset opustit vaše telefony, aby je firmy mohly zpracovat jinde (rozuměj na svém serveru). 

To pochopitelně leckoho zneklidňuje a firmy to vědí.  Apple proto zavedl opatření, jež brání jeho zaměstnancům v přístupu k uvedeným datům. Umožní také bezpečnostním expertům auditovat řečenou technologii a kontrolovat tak, jestli firma dané slovo drží. Až Apple svoji AI spustí, měli by uživatelé mít možnost vidět, jaké informace opouštějí jejich zařízení ke zpracování v cloudu. 

Nano od Googlu se má chovat důsledněji. Z důvodu ochrany osobních údajů má zpracovávat AI úkoly přímo v telefonech Pixel, nikoli na firemních serverech. Definitivní slovo v tom smyslu však z Googlu dosud nezaznělo. 

Nebojte se, vaše data nezneužijeme 

Na začátku července začal Microsoft uvádět na trh počítače se systémem Windows nazvané Copilot+ PC s cenami od tisícovky dolarů výše. Počítače obsahují nový typ čipu; jejich umělá inteligence umí mimo jiné generovat obrázky a přepisovat dokumenty. (Jestli bude umět také jednoduše vypnout otravné odrážky ve Wordu, firma dosud nezmínila.) 

Společnost také představila nový systém Recall, který vám pomůže rychle najít dokumenty, soubory či emaily, na kterých jste pracovali, nebo webové stránky, které jste prohlíželi. Stačí zadat neformální frázi (třeba „Kde je ten videohovor, který jsem nedávno vedl s Tondou, který držel v ruce láhev branické desítky?“ Recall vám ho najde – a nikomu to na Tondu neřekne, jak tvrdí).  

Aby to však mohl udělat, pořizuje každých pět sekund snímky vaší obrazovky, ať děláte, co děláte; sestavuje je do prohledávatelné databáze. I zde platí, že snímky jsou ukládány a analyzovány přímo v počítači, takže Microsoft data nepoužívá ke zlepšení své umělé inteligence ani se v nich jinak nehrabe (tvrdí alespoň firma).  

To je prima; když však váš telefon/laptop někdo hackne nebo ho nedejbože ztratíte, jste nahraní řádově hůře než kdykoli předtím. Když na to bezpečnostní experti začali upozorňovat, Microsoft od uvedení Recallu na trh upustil a odložil je na neurčito. Optimisté si to vykládají tak, že jde o záblesk artiklu stále vzácnějšího – inteligence přirozené.