USA s Čínou se přetlačují a globalizace pod náporem praská. Jaký bude svět po obchodní válce?

Rivalita mezi Washingtonem a Pekingem ohrožuje propojování světových ekonomik, ale ukazuje se, že globální systém je odolnější, než by se mohlo zdát.

Rivalita mezi Washingtonem a Pekingem ohrožuje propojování světových ekonomik, ale ukazuje se, že globální systém je odolnější, než by se mohlo zdát.

Celý článek
0

Trumpův majetek se propadl o 4 miliardy dolarů po kolapsu akcií Truth Social

Donald Trump, bývalý prezident USA, čelí výraznému poklesu svého majetku v důsledku propadu akcií společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), která provozuje sociální síť Truth Social.

Donald Trump, bývalý prezident USA, čelí výraznému poklesu svého majetku v důsledku propadu akcií společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), která provozuje sociální síť Truth Social.

Celý článek
0

Milion za elektroauto? Radši ne. Evropu válcuje levná konkurence z Číny a USA

Na evropském trhu chybí laciné verze elektrických aut od evropských výrobců, jako je Volkswagen nebo Volvo. Náskok v prodejích globálně navyšují Tesla a BYD.

Na evropském trhu chybí laciné verze elektrických aut od evropských výrobců, jako je Volkswagen nebo Volvo. Náskok v prodejích globálně navyšují Tesla a BYD.

Celý článek
0

Hněv LGBT nezabral. Rapper Eminem s narážkami na transgender boří hitparády i prodeje

Obrovské pozdvižení vzbudilo vydání nového alba legendárního amerického rappera Eminema. Cíleně se v něm opírá do LGBT komunity, vysmívá se transgender osobám a kritizuje mladou, podle něj přecitlivělou generaci Z. Od progresivních kruhů za to logicky schytává obří kritiku. I tak se ale rapperovo album nakonec vyšvihlo do čela hitparád i prodejů.

Hněv LGBT nezabral. Rapper Eminem s narážkami na transgender boří hitparády i prodeje
Influencer Sasha Allen (vlevo) protestuje proti písním Eminema o transgender celebritě Caitlyn Jenner (vpravo). | koláž Hrot24.cz, Berenika Slánská

Je homofobní a transfobní. Ubožák. Zapšklý, stárnoucí bílý muž. Umí jen urážet a nic pořádného sám vytvořit nedokáže. Jeho éra je už dávno pryč. Misogyn! To jsou jen některé z komentářů, které se na sítích vyrojily po vydání dlouho očekávaného alba rapové superstar Eminema.

Rapper na desce The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) nenechává nit suchou na LGBT komunitě, kritizuje dnešní hyperkorektní dobu, otevřeně útočí na transgender osoby a aby se vzpamatovala, vyzývá také dnešní mladé – zástupce generace Z (narozené 1995 až 2014).

V případě transgender osob Eminem tvrdí, že prostě odmítá přemýšlet nad tím, jakým zájmenem má koho oslovovat. Podle rappera je žena „ona“, muž „on“, a další společenské konstrukty on řešit ve svém životě nehodlá. „Všechna ta zájmena si nepamatuji (sakra). Oni nebo ony, jejich? (Kdo?) Jeho nebo on, její?“ rapuje v jedné písni.

Výsadní postavení má v jeho textech americká celebrita Caitlyn Jenner, která v roce 2015 podstoupila operativní změnu pohlaví. Narodila se jako muž a ještě coby William Bruce Jenner zvítězil v desetiboji na Letních olympijských hrách 1976 v Montrealu. „Pokud jde o dávání komukoli, Bruce je štědrý. Jsem asi takový kluk jako Bruce Jenner,“ nepáře se s oslovením transgender osoby Eminem. Prostě je podle něj stále Brucem.

V textu písně Evil se také zaměřuje na tuto transgender ikonu a pak vypálí: „Neříkej mi, co nemůžu říct (proč?), to je gay (co je na tom špatného?). A ani ne ten dobrý druh gaye, kde se dva chlapi šu***jí a nesnáší bobra.“

Vůbec nejdelší pasáž věnovaná transgender problematice se pak objevuje v písni Road Rage. „Říkej mi transfob (vážně? Jo), protože já prostě nemůžu jít (co?) a zkus předstírat, že jsi nikdy nebyl muž (promiň). Chci říct, sakra, brácho, prostě to tak cítím.“

Dále v písni Houdini Eminem pokračuje: „Moje transgender kočka je siamská, identifikuje se jako černá, ale chová se jako Číňanka.“

V písni Road Rage se Eminem také strefuje do obézních lidí. Ti si prý myslí, že na ně mají být lidé milí snad proto, že se stravují nezdravě. „Takže máme oslavit nástup cukrovky a místo diety si můžeme dát soutěž v pojídání koláčů,“ rapuje. Podle něj je poctivé cvičit a stravovat se zdravě. „Všechen ten škrob a mastnota. To jsou důvody vašich srdečních selhání,“ pojmenovává jasně problémy civilizovaného světa.

LGBT web ThePinkNews.com spočítal, že se Eminem k celebritě Jenner nebo transgender osobám vyjadřuje na albu ve více než sedmi písních. Podle redaktora jsou tyto texty transfobní. „To je celý smysl alba: urazit, naštvat,“ čílí se.

A to se povedlo. V LGBT komunitě to kvůli Eminemově nové tvorbě vře. Třeba transgender osoba Sasha Allen (který si prošel změnou pohlaví z dívky na chlapce) na TikToku nenechal na albu nit suchou. Eminem je prý už nudný a postrádá vtip. Jeho texty jsou prý trapné. „Jsem nespokojený!“ prohlašuje TikToker, jehož kritické video zhlédlo přes 1,5 milionu diváků a posbíralo stovky tisíc reakcí, což je velmi slušný zásah.

V jednom komentáři diskutér Eminemovi vzkazuje, že se nemá obouvat do menšin. „Radši drž hubu,“ má jasno. „Eminem už prostě neumí dělat dobrou hudbu,“ přidává se další. Podle webu Bored Panda bylo otázkou, zda  Eminem nepocítí takzvanou cancel culture, tedy, zda nebude za své postoje čelit odporu a profesním negativním dopadům (které se u zpěváků projevují třeba absencí různých pozvánek a ocenění).

Ale to se evidentně v zásadníí míře nestalo. Ze souboje, zdá se, rapper nakonec vychází jako vítěz. Alespoň, pokud se na kauzu podíváme z hlediska dosahu jeho tvorby a umístění v respektovaných žebříčcích.

Jako velmi cenná se v záplavě negativních reakcí může jevit pochvala, které se Eminemovi dostalo od jeho slavného kolegy, legendárního Snoop Dogga. Ten po poslechu alba prohlásil: „Ten chlápek je kouzelník. Ten chlápek má ducha.“

Videoklip pilotního singlu z alba s názvem Houdini na YouTube zhlédlo za dva měsíce 133 milionů lidí. A to i přesto, že rapper se trochu zmatečně s názvem pilotní písně překryl s popovou konkurencí. Zpěvačka Dua Lipa rovněž vydala singl s názvem odkazujícím na známého iluzionistu, tedy Houdini. Nicméně tvorba obou hvězd snad nemůže být odlišnější, proto si vzájemně příliš neublížily.

Eminem: Houdini, oficiální videoklip

I v dalších ohledech je album The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) mimořádně úspěšné. Novinka debutovala na prvním místě v 16 zemích, včetně Spojených států a Spojeného království. Za pouhý týden prodejů se přes streamovací platformy a na CD a LP stala nejprodávanějším rapovým albem roku 2024.

Ale tím výčet nekončí. Ve Velké Británii si v oficiální hitparádě drží CD prvenství už tři týdny v řadě. Až za ním jsou Taylor Swift se svým The Tortured Poets Department a na třetím místě pak Charli XCX s nahrávkou Brat. V žebříčku Billboard Artist se po mnoha letech Eminem dostal do TOP 10, konkrétně vystoupal na sedmou příčku nejlepších umělců. V prestižní hitparádě Billboard 200 Eminem vystoupal na první pozici a po třech týdnech od vydání alba se drží na sedmém místě.

A je to opravdu zásluha fanoušků a fanynek. Jak informoval třeba deník The Guardian, pilotní singl Houdini se i kvůli kontroverzím dlouho potýkal s ignorací ze strany celoplošných rádií. Když si tedy Eminem dělá v jedné písni legraci, že jej možná zakážou, tento fragment o tom minimálně zčásti vypovídal. Ale posluchači si jeho tvorbu nakonec našli, a to i bez podpory rádií a televizí.

Eminem se proslavil tím, že si dělá legraci z koho chce a kdy chce, že uráží, kohokoli mu právě přijde na mysl… Prostě na kontroverzi (ale spojenou s kvalitní hudbou) tvorba tohoto umělce z Detroitu do značné míry stojí..

V minulosti se ve svých písních opřel třeba do zpěvaček Britney Spears, Christiny Aguilery či Madonny. S tím, jak stárnul, se jeho pozornost posunula: a z posměchu populární hudbě se posunul do fáze, kdy svižnými a ráznými texty útočí klidně i na americké prezidenty nebo na moderní trendy, které jsou podle jeho názoru pro společnost škodlivé. Na albu The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) je to tedy především progresivismus v mnoha různých podobách.

Dnes už 51letý rapper z Missouri za svou bohatou kariéru ovlivnil několik generací umělců a byl jedním z průkopníků rapu u mas bělošské populace. Za svou tvorbu v minulosti obdržel třeba prestižního Oscara (za píseň Lose Yourself) nebo 15 cen Grammy (třeba za hit My Name Is). The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) je v pořadí dvanáctým albem slavného rappera, vydal jej label Universal Music Group.

Nové album už interpretovi vydělalo několik milionů dolarů, přičemž se však očekávají ještě další videoklipy a úspěch dalších vybraných singlů na streamovacích platformách. Jmění Eminema je odhadováno na 255 milionů dolarů, což je mezi rappery druhé nejvyšší po Dr. Dre.