Oasis přidají dva koncerty, o prodeji vstupenek rozhodne slosování

Britská skupina Oasis přidá dvě vystoupení na londýnském stadionu Wembley na závěr turné, kterým se po zhruba 16 letech vrací na pódia. Kapela to oznámila na sociálních sítích.

Oasis přidají dva koncerty, o prodeji vstupenek rozhodne slosování
Kapela oznámila, že odehraje ještě dva koncerty 27. a 28. září na stadionu Wembley, který může pojmout až 90 tisíc diváků | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Vstupenky se budou prodávat prostřednictvím losování mezi zájemci. Kapela také odmítla kritiku za ceny lístků, která zaznívá od fanoušků i britské vlády. Tvorbu cen prověří i Evropská komise.

Turné kapely původně počítalo se 14 koncerty v Británii a Irsku a minulý týden těleso oznámilo další tři vystoupení. Kapela nyní oznámila, že odehraje ještě dva koncerty 27. a 28. září na stadionu Wembley, který může pojmout až 90 tisíc diváků. Lístky na prvních 17 vystoupení jsou vyprodané.

Od začátku prodeje fanoušci kritizovali dynamickou tvorbu ceny, kvůli které vstupenky stály i dvakrát více než startovací cena. Podobný systém se používá například při prodeji letenek, kdy se cena také mění v souvislosti s obsazeností letu a datem cesty.

Podle stanice Sky News však skupina odmítla odpovědnost za tuto situaci. Kapela uvedla, že za prodej lístků a cenotvorbu plně odpovídají specializované firmy. V případě koncertů Oasis se jednalo o americkou společnost Ticketmaster.

Pro dva nově oznámené koncerty však kapela použije odlišný systém prodeje. O tom, kdo si bude moci vstupenky koupit, rozhodne slosování. „Žádosti o účast na slosování budou moci podat jako první britští fanoušci, kteří byli neúspěšní v počátečním prodeji organizovaném Ticketmasterem,“ uvedla skupina. Dodala, že později zveřejní další detaily.

Organizaci prodeje vstupenek kritizoval britský premiér Keir Starmer. Slíbil, že vláda prodej prověří. Totéž se chystá udělat i irský antimonopolní úřad, jelikož několik koncertů odehrají Oasis i v této zemi. Dynamickou tvorbu cen při prodeji vstupenek a její soulad s právními předpisy na ochranu spotřebitelů prověří i Evropská komise, potvrdila dnes instituce deníku The Guardian.