Oasis znovu na scéně: 400 milionů liber z prodeje lístků a dalších produktů pro fanoušky

Světová hudební scéna je v šoku. Legendární britpopová kapela Oasis, známá svými bouřlivými vztahy a ikonickými hity, se vrací. Bratři Noel a Liam Gallagherovi oznámili plány na reunion turné v létě příštího roku, čímž ukončili 15 let spekulací a dohadů.

Oasis znovu na scéně: 400 milionů liber z prodeje lístků a dalších produktů pro fanoušky
Oasis znovu na scéně: 400 milionů liber pro britský pohostinství | se svolením SONY BMG

"Wonderwall" znovu zazní naživo a britský pohostinský průmysl si mne ruce. Kate Nicholls, šéfka UKHospitality, očekává, že se Oasis zařadí po bok megastar jako Taylor Swift a Beyoncé v přínosu pro britskou ekonomiku. "Tohle není jen návrat kapely, je to injekce pro celé odvětví," uvedla pro Reuters Nicholls.

Čísla jsou ohromující. Experti z Birmingham City University odhadují, že by turné mělo vygenerovat až 400 milionů liber. Pro bratry Gallagherovy to znamená potenciální výdělek 50 milionů liber - pro každého. "Je to více peněz, než vydělali za celá devadesátá léta," poznamenal Dr. Matt Grimes z univerzity.

Fanoušci už teď bojují o vstupenky. Webové stránky kapely se zhroutily pod náporem zájemců a hotely v místech konání koncertů hlásí plno. Turné odstartuje v červenci v Cardiffu a vyvrcholí čtyřmi vyprodanými koncerty na londýnském Wembley.

Ale vše není jen o penězích a nostalgii. Oasis, s 21 miliony měsíčních posluchačů na Spotify, oslovují i novou generaci. "Představte si, že čekáte 15 let na reunion, a pak přijdete o lístky kvůli jednadvacetileté Chloe, která chce slyšet jen Wonderwall," stěžoval si jeden dlouholetý fanoušek na sociálních sítích.

Otázkou zůstává, jak dlouho může tahle reunionová euforie vydržet. Bratři Gallagherovi jsou známí svými spory a sázkové kanceláře už nabízejí kurzy na předčasný konec turné. Ale jedno je jisté - Oasis jsou zpět a Británie se nemůže dočkat.

Vstupenky jdou do prodeje v sobotu. Připravte se na bitvu století - ne na pódiu, ale u online přepážek.