Umělá inteligence vs. hudba: Bitva o autorská práva

Hudební průmysl se ocitl v centru nové kontroverze ohledně využití umělé inteligence (AI) při tvorbě hudby. Dva startupy zaměřené na tvorbu hudby pomocí AI, Suno a Udio, čelí v USA žalobám od velkých hudebních vydavatelství Universal Music Group, Warner Music Group a Sony Music. Tyto společnosti obviňují startupy z neoprávněného použití autorsky chráněných nahrávek k trénování svých systémů.

Umělá inteligence vs. hudba: Bitva o autorská práva
Umělá inteligence vs. hudba: Bitva o autorská práva | vytvořeno pomocí Dalle

Suno a Udio u soudu argumentují, že jejich využívání existujících nahrávek spadá pod "fair use" (spravedlivé užití) podle amerického autorského práva. Tvrdí, že jejich technologie umožňuje uživatelům vytvářet originální hudbu a označují žaloby za pokus potlačit nezávislou konkurenci.

Hudebníci vyjadřují znepokojení nad potenciálním dopadem AI na jejich profesi. Zpěvačka Tift Merritt, nominovaná na Grammy, označila tvorbu AI za "krádež" a varovala před možnou marginalizací živých umělců. Desítky dalších prominentních hudebníků, včetně Billie Eilish a Stevieho Wondera, podepsaly otevřený dopis varující před hrozbou AI pro kreativitu v hudebním průmyslu.

Právní experti poukazují na složitost případů vzhledem k mnohovrstevnaté povaze hudby. Soud bude muset zvážit, zda využití AI představuje transformativní užití chráněných děl, což je klíčový aspekt doktríny fair use.

Paralelně s těmito spory v hudebním průmyslu probíhají podobné diskuse i v jiných oblastech zábavního průmyslu. Herci dabující videohry a herci, podle nichž se vytváří animované avatary, nedávno zahájili stávku, protestujíce proti využití AI, které podle nich ohrožuje jejich zaměstnání.