Dvě otázky, které rozhodly o pohádkovém zaměstnání u Jeffa Bezose

Koučka a expertka na leadership a osobní rozvoj Ann Hiatt musela odpovědět na dvě otázky miliardáře Jeffa Bezose. Když tak učinila, hned na místě ji přijal na výjimečně dobře placenou pozici.

Dvě otázky, které rozhodly o pohádkovém zaměstnání u Jeffa Bezose
Ann Hiatt se stala pravou rukou Jeffa Bezose. To u ní odstartovalo snovou kariéru. | koláž Hrot24.cz, Berenika Slánská - AnnHiatt.com, Shutterstock

„Práce, pro kterou by miliony žen vraždily,“ slyší Andrea (Anne Hathaway) ve filmu Ďábel nosí Pradu, když se uchází o místo asistentky šéfredaktorky časopisu Runway Mirandy Priestly (Meryl Streep). A to neplatí jen ve vlivných amerických médiích, ale i v jiných korporacích. Dostat se mezi nejvlivnější, nejbohatší a nejmocnější osoby na planetě je snem mnoha lidí. Tento sen se splnil například Američance Ann Hiatt, která se dostala na prestižní post asistentky miliardáře Jeffa Bezose, zakladatele Amazonu.

Po absolvování University of Washington v roce 2002 si Hiatt uvědomila, že její spolužáci neměli při hledání práce v humanitních oborech štěstí, a rozhodla se vstoupit do sektoru, o kterém předtím vůbec neuvažovala – do technologií. A přestože neměla žádné zkušenosti jako asistentka, odvážně se přihlásila na pozici juniorní asistentky vedení společnosti Amazon.

I přes nedostatek zkušeností jí pracovníci personálního oddělení Amazonu zavolali zpět a naplánovali osobní pohovor – jeden z mnoha. Jak žena následně přiznala pro televizi CNBC, celý proces náboru byl „závratně těžký“. Proběhlo několik kol přijímacích pohovorů s lidmi na různých pozicích, včetně seniorních asistentek Bezose. Ty prý byly „nepřetržité“, podrobné a velmi náročné na energii i čas.

Její vytrvalost však nakonec přinesla ovoce. Personalista jí jednoho dne sdělil, že ji čeká poslední pohovor. Zapomněl se však zmínit, že se ho zúčastní sám Jeff Bezos.

Když byla Hiattová představena Bezosovi, očekávala další velmi důkladný rozhovor, během kterého se o ní její potenciální šéf dozví všechno. Nakonec ale bylo vše jinak. „Mám na vás jen dvě otázky,“ řekl miliardář bez dlouhých proslovů. První otázka byla zábavným hlavolamem, zatímco druhá byla tradičnější.

A na co se Bezos zeptal? Pro první otázku musela Hiatt odhadnout počet skleněných tabulí ve městě Seattle.

„Trochu mě to vyděsilo, ale rychle jsem se vzpamatovala a začala racionálně uvažovat,“ řekla žena televizi. „Nastínila jsem, že bych začala s počtem obyvatel v Seattlu, který jsem naštěstí správně odhadla na přibližně jeden milion, aby byla matematika jednodušší. Pak jsem řekla, že každý z nich bude mít domov, dopravní prostředek a kancelář nebo školu – všechny tyto budovy a věci budou mít okna. Tak jsem navrhla, abychom odhad založili na průměrech.“ Po deseti minutách počítání Hiatt představila svůj odhad Bezosovi.

„To by mohlo být správně,“ zareagoval miliardář s úsměvem.

Druhá otázka byla méně zákeřná a podobnou otázku lze slyšet i na méně prestižních pohovorech. „Jaké jsou vaše kariérní cíle?“ zeptal se Bezos.

„Řekla jsem mu, že Amazon se ukázal jako společnost plná ambiciózních a vášnivých lidí. Chtěla bych být jako oni a učit se to, co oni už vědí. Poznat jejich silné stránky v oblastech, kde bych se já sama chtěla osobně rozvíjet. Přiznala jsem, že vůbec netuším, jak být asistentkou. Ale věděla jsem, jak je důležité být neustále mimo svou komfortní zónu.“

Bezosova reakce byla okamžitá, bez delšího váhání. „Beru vás hned,“ prohlásil prý boháč. Hiatt byla přijata a pracovala jen pár metrů od Bezose, jemuž byla velmi blízká. Z juniorní asistentky se časem vypracovala na partnerku Amazonu. „Naučila jsem se myslet, řídit, předvídat, plánovat a realizovat věci jako Jeff,“ vzpomíná Hiatt na svou první práci.

Neztratila se ani v dalších letech. Jak píše web Unilad, proces ucházení o práci v Amazonu není žádná legrace, ale pokud uspějete, máte vystaráno na celý život. A v případě Hiatt to platilo beze zbytku.

Další roky strávila v Googlu, kde časem postoupila na pozici personální šéfky pod globálním CEO firmy Ericem Schmidtem. „Tady jsem se naučila, jakou hodnotu má zvídavost, jak operacionalizovat myšlení a také krizové řízení s obrovskou odpovědností v době nejistoty.“

Dnes je Hiatt respektovanou koučkou, založila si poradenskou společnost, s níž radí manažerům s leadershipem a osobnostním rozvojem. Dodnes vzpomíná, jak její pohádková kariéra začala zvláštní otázkou na počet oken. Zlomovým okamžikem bylo, že se nevzdala a pokusila se na otázku odpovědět nejlépe, jak jen dovedla.