Čína utahuje šrouby: Konec zlatých padáků ve finančním sektoru

Peking rozšiřuje svou kontrolu nad finančním průmyslem, která nyní zasahuje i do Hongkongu. Státní finanční instituce v Číně jsou nuceny vracet bonusy a snižovat platy svým zaměstnancům jako součást širší kampaně prezidenta Si Ťin-pchinga za "společný blahobyt" a "vysoce kvalitní rozvoj".

Čína utahuje šrouby: Konec zlatých padáků ve finančním sektoru
Čína utahuje šrouby: Konec zlatých padáků ve finančním sektoru | vytvořeno pomocí Dalle

Podle zdrojů obeznámených se situací byli někteří přední správci státních investičních fondů na pevninské Číně požádáni o vrácení části svých ročních platů přesahujících 2,9 milionu jüanů (přibližně 10 000 000 korun). Výplata bonusů za letošní rok byla odložena.

Toto opatření se nyní rozšiřuje i na Hongkong. Exekutivci pracující pro jednotky přidružené k státní Citic Group a Everbright Group v Hongkongu dostali příkaz vrátit bonusy z posledních let.

Experti vidí toto zpřísnění kontrol jako součást širší strategie čínské vlády. Victor Shih z Kalifornské univerzity v San Diegu to komentuje: "Jasně vidíme, že téma 'společného blahobytu' stále hraje roli, stejně jako Siův názor, že většina finančního sektoru parazituje na 'skutečných' ekonomických aktivitách."

Dopad opatření je citelný napříč finančním sektorem. Některé státní banky, jako například China Construction Bank, zvažují další snížení mezd až o 10 procent. Národní auditní úřad také zahájil audity u deseti největších kapitálových fondů v zemi.

Restriktivní kroky následují po širší kampani zahájené v dubnu, kdy vrcholný protikorupční orgán Číny zahájil inspekce zaměřené na hlavní ekonomické a finanční regulátory a státní banky.

Pro zaměstnance finančního sektoru v Hongkongu, kteří byli zvyklí na vyšší platy, to znamená radikální změnu. Jak poznamenal jeden ze zaměstnanců ICBC Asia: "Jsme už špatně placeni... Teď čekáme na zmrazení platů jako na další krok."

Zatímco cílem těchto opatření je posílit kontrolu nad finančním sektorem a podpořit "společný blahobyt", jejich dlouhodobý dopad na atraktivitu Hongkongu jako finančního centra zůstává s otazníkem.