Češi mají větší problémy vyjít s penězi než loni

Podle nejnovějšího průzkumu Anytime a STEM/MARK každý čtvrtý Čech má v současnosti větší problém vyjít s penězi než loni. Situace se zlepšila pouze pro 10 % dotázaných, zatímco 26 % respondentů uvedlo, že letos mají s rozpočtem větší obtíže.

Češi mají větší problémy vyjít s penězi než loni
Češi mají větší problémy vyjít s penězi než loni | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Podle nejnovějšího průzkumu Anytime a STEM/MARK má každý čtvrtý Čech v současnosti větší problém vyjít s penězi než loni. Situace se zlepšila pouze pro 10 % dotázaných, zatímco 26 % respondentů uvedlo, že letos mají s rozpočtem větší obtíže. 

Kde Češi nejvíce šetří? Přes 40 % z nich se zaměřilo na omezení nákladů souvisejících s vlastnictvím a provozem automobilu. Nejčastěji tak Češi prodávají své vozy, ukončují leasingy nebo více využívají hromadnou dopravu, jízdu na kole či chůzi.

Celkově si 33 % Čechů vede stejně jako loni, zatímco 31 % tuto otázku vůbec neřeší. Pouhých 10 % respondentů uvedlo, že se jim daří lépe než loni.

„Výrazně vzrostlo využití veřejné dopravy, více ji využívá 25 % respondentů, 12 % pak více chodí pěšky či jezdí na kole," uvedl v tiskovém prohlášení Milan Beutl, ředitel společnosti Anytime. Carsharing naopak oceňuje 54 % lidí, a to především možnost neřešit vlastní auto a nemuset do něj investovat vlastní finance.

Průzkum pro Anytime zpracovala agentura STEM/MARK na vzorku 1003 respondentů.