Boeing jmenuje nového CEO, jeho úkoly jsou obnovení důvěry a zlepšení výkonnosti

Výrobce letadel Boeing oznámil jmenování Kellyho Ortberga novým generálním ředitelem s účinností od 8. srpna 2024. Radikální změna přichází v době, kdy společnost čelí závažným problémům a snaží se obnovit důvěru po sérii problémů s kvalitou a bezpečností.

Boeing jmenuje nového CEO, jeho úkoly jsou obnovení důvěry a zlepšení výkonnosti
Boeing jmenuje nového CEO k obnově důvěry a zlepšení výkonnosti | foto: Shutterstock.com

Ortberg, 64letý veterán leteckého průmyslu, přichází do Boeingu z důchodu. Jeho úkolem bude řešit řadu naléhavých problémů, včetně zlepšení kvality výroby, stabilizace produkce komerčních letadel a obnovy vztahů se zákazníky a regulačními orgány.

Jmenování nového CEO následuje po ztrátovém čtvrtletí, kdy Boeing vykázal ztrátu 1,4 miliardy dolarů při tržbách 16,9 miliardy dolarů. Finanční ředitel Brian West varoval, že společnost očekává v roce 2024 vyšší využití hotovosti, než se původně předpokládalo.

Ortberg bude muset řešit důsledky lednového incidentu, kdy během letu Alaska Airlines došlo k výbuchu dveřního panelu na letadle Boeing 737 MAX 9. Tato událost prohloubila krizi důvěry, s kterou se Boeing potýká od dvou nehod modelu 737 MAX v letech 2018 a 2019.

Nový generální ředitel získá roční základní plat 1,5 milionu dolarů a další odměny v hodnotě 20,5 milionu dolarů na příští rok. Ortberg je známý svým inženýrským přístupem a schopností budovat konsensus. Během své předchozí kariéry v Rockwell Collins pomohl zavést inovace v oblasti avioniky založené na softwaru.

Analytici a znalci odvětví vítají Ortbergovo jmenování jako "krok správným směrem". Očekává se, že jeho přítomnost v Seattlu, blízko výrobních závodů Boeingu, může pomoci zlepšit vztahy s odbory a obnovit důraz na inženýrské principy a kulturu řešení problémů.