Archer Aviation uzavírá klíčovou dohodu se Stellantis pro financování výroby leteckých taxi

Americká společnost Archer Aviation, specializující se na vývoj elektrických letounů s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL), oznámila významnou dohodu s automobilkou Stellantis. Podle této dohody Stellantis poskytne až 370 milionů dolarů na pokrytí nákladů spojených s pracovní silou pro plánované navýšení výroby leteckých taxi Archer.

Archer Aviation uzavírá klíčovou dohodu se Stellantis pro financování výroby leteckých taxi
Archer Aviation uzavírá klíčovou dohodu se Stellantis pro financování výroby leteckých taxi | Archer Aviation

Financování umožní Archeru dosáhnout výrobní kapacity až 650 jednotek svého vlajkového letounu 'Midnight' ročně. Společnost zároveň získala dodatečný kapitál ve výši 230 milionů dolarů, včetně prostředků od Stellantis a United Airlines.

Stellantis, který je největším akcionářem Archeru, bude za své investice odměněn akciemi společnosti na základě čtvrtletních splátek.

Přestože průmysl eVTOL čelí obtížím v oblasti vývoje baterií, infrastruktury a certifikace pro přepravu pasažérů v USA, Archer zaznamenal úspěch v podobě plánovaného nákupu až 116 letounů Midnight společností Future Flight Global v hodnotě až 580 milionů dolarů.

Archer také oznámil plány na spuštění sítě letecké mobility v Los Angeles, která by mohla začít fungovat již v roce 2026. Tato síť by umožnila pasažérům absolvovat 10 až 20minutové lety mezi vybranými místy ve městě.

I přes tyto pozitivní zprávy akcie společností v sektoru eVTOL v roce 2024 klesají, což odráží určitou opatrnost investorů vůči tomuto rozvíjejícímu se odvětví.