Saúdská Arábie láká Archer Aviation, průkopníka v oblasti elektrických létajících taxíků

Saúdská Arábie se snaží přilákat společnost Archer Aviation, která je lídrem v oblasti vývoje elektrických létajících taxíků. Tento zájem přichází po nedávném partnerství Archeru se Spojenými arabskými emiráty a je součástí širšího soupeření mezi zeměmi Perského zálivu o to, aby se staly předním dopravním uzlem v regionu. Tento konkurenční boj vede k masivním investicím a otevírá dveře novým společnostem jako Archer.

Saúdská Arábie láká Archer Aviation, průkopníka v oblasti elektrických létajících taxíků
Model létajícího taxi Midnight | Archer Aviation

Minulý měsíc Archer podepsal dohodu s investičním úřadem v Abú Zabí a zajistil si tak investici v řádu milionů dolarů. Tato investice má urychlit plánované spuštění komerčních leteckých taxislužeb ve Spojených arabských emirátech. Partnerství vzbudilo zájem v celém regionu, včetně Saúdské Arábie, jak potvrzuje Nikhil Goel, obchodní ředitel společnosti Archer. Firma nyní vede rozhovory se Saúdskou Arábií o potenciálních partnerstvích v Rijádu, Džiddě a dalších miliardových projektech v království.

Archer Aviation, podporovaný předními firmami jako Stellantis, Boeing a United Airlines, je na špici vývoje elektrických letadel se svislým startem a přistáním (eVTOL). Tato letadla mají potenciál přinést revoluci do městské letecké dopravy a nabídnout udržitelný a efektivní způsob přepravy.

Odvětví eVTOL zažívá prudký růst, přičemž o úspěch soupeří více než 200 startupů. Analytici a lídři v oboru však předpokládají, že jen zlomek z nich přežije intenzivní konkurenci, uvádí agentura Reuters.

Saúdská Arábie masivně investuje do svého leteckého průmyslu jako součást strategie diverzifikace ekonomiky a snížení závislosti na ropě. Království oznámilo objednávku 105 úzkotrupých letadel Airbus, spustilo nové aerolinky Riyadh Air a staví obří letiště s šesti ranvejemi.

Tyto iniciativy zdůrazňují odhodlání Saúdské Arábie stát se regionálním leteckým uzlem, který bude konkurovat zavedeným centrům, jako je Dubaj.

Saúdská Arábie láká Archer Aviation, průkopníka v oblasti elektrických létajících taxíků

+11

Přestože odvětví eVTOL slibuje velký potenciál, čelí překážkám v oblasti certifikace. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) dal Archeru zelenou pro testování letu jeho demonstračního letadla Maker. Termíny certifikace pro výrobce elektrických letounů se však nadále mění a je nejisté, kdy budou potvrzeny.

Rivalita mezi zeměmi Perského zálivu o pozici hlavního leteckého uzlu stimuluje významné investice a otevírá dveře novým společnostem jako Archer. Pokud se odvětví elektrických letadel bude nadále rozvíjet, je možné, že redefinuje městskou dopravu a nabídne nové řešení pro budoucnost pohybu po městě.