Apple Event 2024: Nové iPhony, umělá inteligence a další novinky

Apple včera uspořádal svůj tradiční podzimní event, kde představil řadu inovativních produktů a technologií. Hlavními taháky letošní akce byly nová řada iPhonů 16 a pokročilý systém umělé inteligence s názvem Apple Intelligence.

Apple Event 2024: Nové iPhony, umělá inteligence a další novinky
Apple představil nový iPhone 16 | se souhlasem www.apple.com

iPhone 16: Nový design a vyšší výkon

Nová řada iPhone 16 přináší několik zásadních vylepšení. Jedním z nejvýraznějších je nové ovládání kamery umístěné na boku zařízení, které umožňuje jednodušší přístup k funkcím fotoaparátu. Telefony pohání čip A18, který je podle Apple až o 30 % rychlejší než předchozí generace. Cena základního modelu iPhone 16 začíná na ceně 23 990 korun, zatímco větší verze iPhone 16 Plus je dostupná od 26 990 korun.

Pro náročnější uživatele jsou připraveny modely iPhone 16 Pro a Pro Max. Ty nabízejí větší displeje – 6,3 palce u modelu Pro a rekordních 6,9 palce u verze Pro Max. Jsou vybaveny výkonnějším čipem A18 Pro a zdokonaleným fotoaparátem s rychlejšími závěrkami a schopností natáčet 4K video při 120 snímcích za sekundu. Ceny v ČR začínají na 29 990 Kč za iPhone 16 Pro a 35 990 Kč za Pro Max.

Apple Intelligence: Nová éra umělé inteligence

Apple představil nový systém umělé inteligence s názvem Apple Intelligence, který má zlepšit uživatelskou zkušenost napříč aplikacemi a funkcemi iPhonů. Mezi klíčové funkce patří analýza e-mailů a jejich automatické shrnutí, zdokonalená Siri, která lépe rozumí kontextu, a vizuální vyhledávání kombinující rozpoznávání obrazu a textu.

OS 18 a další novinky

Nový operační systém iOS 18 bude spuštěn 16. září a přinese řadu vylepšení, včetně přepracovaného vzhledu aplikace Photos. Apple rovněž představil nové Apple Watch Series 10 s inovativním designem a pokročilejšími zdravotními funkcemi, jako je detekce spánkové apnoe.

V oblasti audio produktů Apple odhalil AirPods 4 s vylepšeným designem a funkcemi, aktualizované AirPods Pro 2 s novými zdravotními funkcemi a mírně upravené AirPods Max, které nyní obsahují USB-C konektor.

Letošní Apple Event se nesl v duchu evoluce spíše než revoluce, s důrazem na postupná vylepšení stávajících produktů a integraci umělé inteligence do ekosystému Apple.