19 598 korun za školáka: Američané šetří na školních potřebách

Podle odhadů Národní federace maloobchodníků (NRF) se očekává, že Američané letos utratí za nákupy do školy celkem 870 miliard korun. To by představovalo druhou nejvyšší částku v historii, jen těsně pod rekordními 910 miliardami korun z loňského roku.

19 598 korun za školáka: Američané šetří na školních potřebách
19 598 korun na žáka: Američané šetří na školních potřebách | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Průměrná americká domácnost plánuje v průměru pořídit školní potřeby za 19 598 korun, což je mírný pokles oproti loňským 19 961 korun. Tento pokles odráží opatrnější přístup spotřebitelů v důsledku ekonomického zpomalení a kumulativních účinků inflace.

Mark Mathews, výkonný ředitel výzkumu NRF, poznamenává: "Stále se zdá, že lidé mají velký zájem utrácet. Spotřebitelé se však stali velmi citliví na ceny." Přibližně 41 % respondentů v průzkumech NRF uvedlo, že aktivně hledají slevy a výhodné nabídky.

Dobrou zprávou pro rodiče je, že ceny některých školních potřeb oproti loňskému roku klesly. Například samolepky jsou o 22 % levnější, papír o 20 % a voskovky a tužky o 19 % a 13 %.

Ekonomové ze S&P Global Market Intelligence předpovídají, že maloobchodní ceny v roce 2024 klesnou o 0,7 %, což je výrazná změna oproti nárůstu o 5,9 % v roce 2022.

Navzdory ekonomickým takům zůstávají někteří experti optimističtí. Duleep Rodrigo z KPMG uvedl, že nedávný průzkum spotřebitelů ukázal pozitivnější sentiment ohledně podzimních nákupů ve srovnání s letními prognózami.

Pro mnohé rodiny však zůstává finanční situace napjatá. Reportéři CNN našli rodiny, které musely významně změnit své nákupní návyky. Amanda Webberová z Washingtonu například více využívá kupony a nakupuje ve slevách, zatímco Lisa Castruita z Floridy odhaduje, že její výdaje na školní potřeby jsou letos o 60-70 % nižší než v předchozích letech.