Výdaje za potraviny stále více zatěžují peněženky Čechů. Může za to neúroda, epidemie i ochota utrácet v době ekonomické prosperity
Není líp. Jídlo je čím dál dražší, za některé potraviny dokonce zaplatíte více než dvojnásobnou cenu oproti loňsku. Nejvíce zdražilo ovoce, například za broskve a nektarinky zaplatíme o více než 120 procent vyšší cenu než před rokem, za jablka pak o skoro 50 procent víc. Hlouběji do kapsy ale sáhnete také při nákupu, dnes kvůli epidemii čínské chřipky tolik oblíbených, trvanlivých potravin - plechovka lančmítu je dražší o 15 procent, ale i taková mražená pizza je po roce o sedm procent dražší.
Špagety s lančmítem
Jídlo bylo jednou z položek, které v posledních měsících a letech táhly in-aci nahoru. Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), náklady na bydlení rostly sice ve srovnatelné míře, ale třeba ceny módy nebo dopravy rostly výrazně pomaleji. Podle posledních dostupných čísel za letošní září tak potraviny meziročně podražily o 3,4 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu více, než je celková in-ace.
Detailní pohled do statistik však ukazuje, že ne všechny položky potravinového spotřebního koše zdražovaly stejně. Ryby, jogurty, ale překvapivě také rajčata nebo banány nelze označit za vítěze cenového závodu. Pak je zde však jídlo, jehož cena od loňského září citelně vzrostla, v některých případech i o desítky procent. To lze rozdělit do tří kategorií.
Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot