Záporné ceny elektřiny jsou čím dál častější a způsobují Evropě stále větší problémy

Ceny elektřiny v negativním cenovém pásmu jsou v Evropě čím dál častějším fenoménem. Radost z toho nemají investoři do obnovitelných zdrojů.

Záporné ceny elektřiny jsou čím dál častější a způsobují Evropě stále větší problémy
Solární elektrárna, ilustrační foto | Shutterstock.com

Evropské trhy s elektřinou se dostávají mnohem častěji do situace, kdy se kvůli přebytku elektřiny v distribuční síti její cena na spotovém trhu dostává na negativního pásma. Jinými slovy, za její okamžitý odběr dostávají zákazníci zaplaceno.

K tomuto jevu docházelo často i letos v květnu, protože ve Španělsku produkovaly ve velkém energii solární parky a k tomu se přidal i plný výkon větrných farem v pobřežních vodách Norska. Znamenalo to mimo jiné, že evropský trh zaplavil rekordní podíl energie z obnovitelných zdrojů, uvedla agentura Bloomberg. Prospěch z toho měl až milion odběratelů, kteří inkasovali peníze za odběr elektrické energie.

Ze záporných cen energie ale nemají radost investoři v sektoru obnovitelných zdrojů. Přitom velikost tohoto sektoru se v Evropě odhaduje na 800 miliard dolarů. „Negativní ceny zpomalí zavádění dalších obnovitelných kapacit u většiny hráčů,“ stěžuje si ředitel solárního developera Sonnedix Axel Thiemann. Podle něj se tím zpomalí tempo nových investic do budování větrných a solárních parků.

Krátkodobě záporné ceny elektřiny nejsou na energetických trzích novinkou – v EU se prvně objevily v roce 2008 v Německu, kdy začala země ve větším množství produkovat elektřinu z větru a slunce. Byly ale ojedinělým jevem. Poslední roky ale dochází ke změně.

Loni těchto výkyvů do záporu přibylo meziročně dvanáckrát, uvedla evropská agentura pro regulaci energetického trhu ACER. Nejčastěji k pádu do negativního cenového pásma dochází v Německu, loni to bylo 300 hodin se zápornými cenami elektřiny. V letošním roce hrozí, že se exploze negativních cen zdvojnásobí.

Do stejné situace se stále častěji dostává i trh s elektřinou ve Spojeném království. Konzultační firma Modo Energy předpokládá, že negativní ceny elektřiny se do roku 2027 zpětinásobí a přesáhnou tisíc hodin za rok.

Rovněž generální ředitelka švédské energetické společnosti Vattenfall Anna Bergová uvedla, že období negativních cen bude na velkoobchodním energetickém trhu stále častějším fenoménem. „Musíme se s tím naučit žít,“ přiznala. Pro hráče na trhu s energiemi to bude znamenat větší investice do bateriových úložišť energie, které dokážou zvýšit flexibilitu odběru na trhu.

Největší evropský producent zelené energie, norská státní společnost Statkraft, přiznala, že změnu situace na trhu je potřeba vnímat jako novou příležitost, jak vydělávat peníze.

K fenoménu negativních cen elektrické energie dochází častěji i mimo starý kontinent, například v Austrálii nebo ve Spojených státech, zejména ve slunné Kalifornii. Od ledna do dubna to už bylo 592 hodin a je to více než za celý loňský rok. Paradoxně to může vést k tomu, že velcí investoři budou váhat s podporou nových projektů v sektoru fotovoltaiky.