Woltair zase mění šéfa. Javůrek ve funkci končí po půl roce, jeho místo přebírá Němec Hilpert

Woltair má po půl roce nového šéfa. Víta Javůrka, který nedávno poskytl velký rozhovor Hrotu, vystřídá zkušený německý manažer Tim Hilpert.

Woltair zase mění šéfa. Javůrek ve funkci končí po půl roce, jeho místo přebírá Němec Hilpert
Mezi nejrychleji rostoucí startupy střední Evropy se dostal například český Woltair | Foto: Woltair

Je to docela zajímavá shoda okolností. Letos v únoru došlo v topenářském startupu Woltair k velkému propouštění, odejít musela asi pětina zaměstnanců. Tehdejší šéf firmy Jan Hanuš pak poskytl velký rozhovor serveru CzechCrunch, ve kterém vysvětloval personální změny i další plány Woltairu. O tom, že ho brzy ve funkci vystřídá někdo jiný, nehovořil – přesto Hanuš do týdne skončil a šéfem startupu se stal Vít Javůrek, do té doby finanční ředitel firmy.

Něco podobného se zopakovalo i teď. Ještě před týdnem mluvil Javůrek ve velkém rozhovoru pro Hrot o tom, jak se startupu v Česku daří fungovat s pozitivním ukazatelem EBITDA a jaké posily teď firma hledá. Ani tentokrát se nezdálo, že by měl po pouhém půl roce ve funkci předat otěže někomu jinému. Ostatně i Daniel Helcl, jeden ze zakladatelů Woltairu, uvedl v červnu pro Forbes, že Javůrek má v topenářském startupu působit jako dlouhodobý šéf. 

V tiskové zprávě Woltairu se teď nicméně píše, že byl Javůrek pouze dočasným generálním ředitelem, kterého vystřídá Němec Tim Hilpert. Před touto novou štací pracoval pro dánskou společnost Trustpilot jako provozní ředitel, předtím působil pro online tržiště OLX Group – nejprve jako generální ředitel pro Evropu, následně jako šéf obchodní jednotky, která sdružuje všechny podniky OLX v Evropě, Asii, Latinské Americe a na Středním Východě. 

Hilpert povede Woltair ve všech zemích, do kterých už firma pronikla, jde tedy o Česko, Německo, Polsko a Itálii. „Jsem nadšený z nové výzvy, která mě ve společnosti Woltair čeká. Vidím obrovský potenciál v tom, že umožníme většímu počtu spotřebitelů v celé Evropě chytře investovat do dekarbonizace svých domovů,“ říká Hilpert ke svému jmenování.

Javůrek zůstává ve firmě jako ředitel pro strategii. Za půl roku, co Woltair vedl, představil nové nástroje, které mají startup posunout na cestě digitalizace a automatizace. „Vždycky říkám, že naším posláním je vytvořit samoobsluhu na tepelná čerpadla,“ řekl nedávno Hrotu. Self-service už firma nabízí i v případě fotovoltaických elektráren. Teď se má Javůrek zaměřovat na vylepšování obchodního modelu a podporu další mezinárodní expanze.

Nový šéf Woltair Tim Hilpert
foto: Woltair

Woltair funguje jako tržiště, které nabízí zařízení a řešení pro tepelná čerpadla a fotovoltaiku. Od svého založení už prý obsloužil více než čtyři tisíce zákazníků a podle vlastních odhadů ušetřil z ovzduší téměř 20 tun emisí CO2. Společnost založili v roce 2018 ještě pod názvem Topíte.cz Daniel Helcl, Karel Náprstek a Jiří Švéda.

V roce 2021 se firma přejmenovala na Woltair a dnes působí kromě Česka také v Polsku, Německu a Itálii. Mezi její investory se řadí fondy z Česka, Evropy, USA i Kanady, z těch českých jde o Presto Ventures, Kaya VC a Inven Capital. Woltair byl několikrát umístěn do programu Deloitte Technology Fast 50 a dalších žebříčků či přehledů nejrychleji rostoucích firem a startupů.