Hrot24.cz
Ústřice zdražují: Oblíbená pochoutka se stává luxusem

https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Ústřice zdražují: Oblíbená pochoutka se stává luxusem

V posledních letech se ústřice stávají pro mnoho Američanů luxusním zbožím. Podle nedávné zprávy se ceny ústřic v restauracích vyšplhaly až na 2,50 dolaru za kus, což značí konec éry oblíbených nabídek "ústřice za dolar".

Michael Skřivan

Michael Skřivan

šéfredaktor

Trend je součástí širšího inflačního tlaku, který ovlivňuje americkou ekonomiku. I když Federální rezervní banka USA bojuje proti inflaci, ceny zůstávají nad cílovou hodnotou, což se odráží v cenách od potravin až po bydlení.

Julie Qiu, spoluzakladatelka Oyster Master Guild, vysvětluje historický kontext: "Historicky Američané konzumovali spoustu divokých ústřic, které se vyskytovaly všude a byly levné. Lidé si vytvořili představu, že ústřice jsou levné jídlo, dokud všechny divoké ústřice prakticky nezmizely."

Důvody zdražování jsou komplexní. David Branch z Wells Fargo Agri-Food Institute poukazuje na řadu přírodních katastrof a lidmi způsobených událostí, které v posledním desetiletí decimovaly populace divokých ústřic. To vedlo k přechodu na farmový chov, který nyní tvoří až 60 % dodávek ústřic.

Změna klimatu situaci dále komplikuje. Zvyšující se teploty, změny salinity oceánů a nové nemoci ztěžují konzistentní produkci ústřic a zásobování trhu.

Paradoxně, navzdory rostoucím cenám, poptávka po ústřicích neklesá. Zejména mladší generace projevují zvýšený zájem o tuto delikatesu, což dále tlačí ceny nahoru.

Odborníci však zůstávají optimističtí. Julie Qiu věří, že dlouhodobé snahy o obnovu a udržitelné pěstování by mohly vést ke stabilizaci cen. "Doufáme, že se jednou vrátíme do doby, kdy budou ústřice dostupné jako cenově přijatelný a zdravý protein," uzavírá.

Související články