Učit se, učit se. A platit

Za posledních deset let se ztrojnásobil počet soukromých mateřských a základních škol

Učit se, učit se. A platit
Specifikem soukromých škol bývá individuální výuka. Ve třídách je tu většinou méně žáků než ve veřejných školách. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Kde státní sektor selhává, daří se tomu soukromému. Tato základní poučka už do značné míry platí i pro vzdělávací soustavu České republiky. Čím dál víc rodičů umisťuje své děti do soukromých či církevních vzdělávacích institucí. Podle odborníků je načase začít mluvit o změně financování těchto škol. Některé totiž vybírají vysoké školné, a navíc dostávají dotace od státu.

Podle nových dat z Českého statistického úřadu je tuzemské soukromé školství na vzestupu. Za posledních deset let vzrostl počet mateřských a základních škol zřizovaných privátním sektorem nebo církví na trojnásobek a podobné je to i v počtech žáků. Za posledních deset let soukromých škol jen přibývá, ani jednou nedošlo k poklesu. A růst bude nejspíš pokračovat i v budoucnu.

Dominuje hlavní město

Podle školského rejstříku je nejvíc soukromých základních škol v Praze, naopak nejméně v Libereckém kraji (viz Liberecký kraj na chvostu). Prvenství hlavního města se přitom rok od roku upevňuje.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit