Ropa za rozinky. Jak se protizápadní režimy snaží ohrozit globální dominanci dolaru

Sankce vůči Rusku, Íránu a dalším zemím tlačí protivníky Západu k vytváření paralelních finančních systémů. Americký dolar zůstává v klidu – zatím.

Sankce vůči Rusku, Íránu a dalším zemím tlačí protivníky Západu k vytváření paralelních finančních systémů. Americký dolar zůstává v klidu – zatím.

Celý článek
0

Občas vadí i stéblo trávy. Dron odhalí na fotovoltaické elektrárně sebemenší závadu, říká Staněk z DroneTech

„Odhalujeme závady, o kterých majitelé elektráren ani nevědí, že existují. Jde i o sebemenší drobnosti, které mohou za pět let představovat velký problém. A ten může v některých případech vést i k požáru,“ říká v rozhovoru Ondřej Staněk ze startupu DroneTech.

„Odhalujeme závady, o kterých majitelé elektráren ani nevědí, že existují. Jde i o sebemenší drobnosti, které mohou za pět let představovat velký problém. A ten může v některých případech vést i k požáru,“ říká v rozhovoru Ondřej Staněk ze startupu DroneTech.

Celý článek
0

Předražený Barrandovský most? Zapomeňte, nejdražším projektem světa je dopravní síť EU za 14 bilionů

Jaké jsou nejnákladnější infrastrukturní projekty světa? Nejznámější jsou sice vize ropných šejků v oblasti Perského zálivu, nejdražším projektem ale zůstává transevropská dopravní síť v přepočtu za 600 miliard dolarů.

Jaké jsou nejnákladnější infrastrukturní projekty světa? Nejznámější jsou sice vize ropných šejků v oblasti Perského zálivu, nejdražším projektem ale zůstává transevropská dopravní síť v přepočtu za 600 miliard dolarů.

Celý článek
0

Smíchovský Lihovar ožívá. Arcibiskupství zde spustilo pronájem 114 bytů, otevřelo i mateřskou školku

Nemovitostní portfolio pražské arcidiecéze se dál rozrůstá, teď už nabízí přes 280 bytů. Arcibiskupství stále sází hlavně na lesní prvovýrobu, uvažuje ale i o větrných elektrárnách.

Smíchovský Lihovar ožívá. Arcibiskupství zde spustilo pronájem 114 bytů, otevřelo i mateřskou školku
Arcibiskup pražský Jan Graubner na terase „arcibiskupského areálu“ na smíchovském Lihovaru | foto: Filip Magalhães, Hrot24

Když Arcibiskupství pražské před nějakou dobou oznámilo, že se chce stát největším pronajímatelem bydlení v hlavním městě, myslelo to vážně. Pod značkou XPlace zde hodlá do roku 2030 vlastnit stovky bytů. Některé už nabízí na Střížkově, v Dejvicích nebo na Zličíně, dále pak ve středočeských Milovicích a Kolíně. 

Teď arcidiecéze spustila pronájem dalších 114 bytů, tentokrát na smíchovském Lihovaru. Jednotky různých velikostí zakoupila od developerské společnosti Trigema, která revitalizovala celý tamní brownfield. Byty disponují dřevěnými podlahami, plně vybavenými kuchyněmi i vestavěnými skříněmi, v některých je také nábytek. Nejlevnější 1+kk vyjde na necelých 19 tisíc měsíčně, luxusní 3+kk s terasou na 55 tisíc.

Cenovka projektu je předmětem obchodního tajemství, ekonomka arcibiskupství Linda Dolečková ale pro Hrot uvedla, že se řádově jednalo o více než miliardu korun. Celkově jde zatím pro arcibiskupství, které teď v Praze a Středočeském kraji nabízí přes 280 bytů, o největší nemovitostní projekt. „Příští rok bychom měli spravovat kolem 450 bytů,“ nastínil ředitel XPlace Richard Záruba.

Církev chce otevřít i další školky

„Arcibiskupství pražské klade velký důraz na poskytování kvalitního vzdělání a v poslední době též bydlení. Tyto hodnoty považujeme za klíčové pro rozkvět rodin a celého společenství. Spojení moderního bydlení s výchovou v bezpečném prostředí, jaké nabízí naše Mateřská škola Komínek, přináší rodinám stabilitu a podporu, které jsou základem pro jejich růst a rozvoj,“ řekl během slavnostního žehnání arcibiskup pražský Jan Graubner.  

Součástí arcibiskupského areálu v Lihovaru jsou i nebytové prostory, především pak nově otevřená církevní školka. Nacházejí se v ní dvě třídy s kapacitou pro 50 dětí, oddělená ložnice, která slouží i jako multifunkční prostor, a uzavřená zahrada pro venkovní aktivity. Ostatně právě na ni probíhalo představení areálu novinářům, zatímco si kolem hrály děti.

Arcibiskup pražský Jan Graubner žehná nové školce
foto: Filip Magalhães, Hrot24

Učební program je inspirován náboženskou pedagogikou Franze Ketta, která klade důraz na rozvoj emoční inteligence, respektování individuality dítěte a prohlubování jeho duchovního vnímání světa. „Naším cílem je, aby děti zažily pocit bezpečí, porozumění a radosti z objevování světa,“ vysvětlila ředitelka školky Barbora Křivohlavá. 

Mateřská škola Komínek vyšla i s vybavením na přibližně 60 milionů korun, řekla ekonomka Dolečková s tím, že arcibiskupství hodlá otevírat další školky i v budoucnu. „Teď máme na stole nabídku od jiného developera na odkup jednoho pražského projektu v řádu tří let. A i v tomto případě uvažujeme o tom, že bychom tam zřídili školku, další detaily vám ale neprozradím,“ dodala pro Hrot. Novou školu hodlá arcibiskupství otevřít i v pražských Kolodějích. 

Spolupráci mezi XPlace a Trigemou si pochvalují obě strany. „Bylo to pro nás nesmírně přínosné a inspirující. Nová čtvrť se stane plnohodnotným a atraktivním místem pro všechny generace. Lihovar je životní styl – místo, kde se prolíná kultura a inovace,“ tvrdí Karel Branda, provozní ředitel developerské společnosti. 

Arcibiskupské větrné elektrárny

Do nemovitostního portfolia pražského arcibiskupství brzy přibudou i byty v Jinonicích v rámci projektu Nová Waltrovka. Začátkem roku si církev plácla s developerskou společností Penta Real Estate, která zde pro ni postaví dva bytové domy s celkem 55 jednotkami. Dalších 57 bytů koupilo XPlace od společnosti Finep, a to v projektu U Šárky v Praze 6.

Loni církevní činžovní byty vydělaly arcidiecézi přes 21 milionů korun. Letos, po rozšíření portfolia, by měly výnosy podle odhadů stoupnout na 32 milionů. Vedle nájemního bydlení funguje jako druhý pilíř církevního investičního portfolia správa lesů z restitucí a lesní prvovýroba, což je pro církev tradiční činnost.

Třetím pilířem jsou obnovitelné zdroje energie, kromě fotovoltaiky uvažuje arcibiskupství i o výstavbě větrných elektráren. „Máme v portfoliu pozemky, který by k tomu byly z hlediska povětrnostních podmínek vhodné,“ popsala Dolečková.

Nové byty a školka pražského arcibiskupství na Smíchově

Jeden z bytů XPlace Mateřská škola Komínek Mateřská škola Komínek Vedle se pořád staví+1

Čtvrtým pilířem, který generuje část výnosů, jsou finanční nástroje. „Investovali jsme do různých fondů, například do Fondu udržitelnosti, který zřídila Česká biskupská konference. A snažíme se pracovat i s depozity,“ doplňuje ekonomka. A konečně pátým pilířem jsou malé developerské projekty typicky na mimopražských pozemcích, které nejsou vhodné pro XPlace, ale můžou být zajímavé pro koncové vlastníky rodinných domů. 

Zisk z pronájmů bytů je určen především na financování hlavních činností Arcibiskupství pražského, tedy na duchovní službu, podporu církevního školství, provoz charity a základní údržbu kostelů. V roce 2030 si už bude muset církev vydělat na provoz vlastním podnikáním, stát jí totiž přestane přispívat na platy kněží, které ještě donedávna plně zajišťoval. Do roku 2043 však ještě bude katolíkům zasílat náhrady za nevydané nemovitosti. Nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun už církvi vrátil, šlo hlavně o pole, lesy, rybníky a rovněž památky.

XPlace je realitní značka, kterou založilo Arcibiskupství pražské v roce 2021. Aktuálně spravuje přes 280 bytů v Praze a okolí, přičemž její portfolio zahrnuje také garáže, parkovací stání a retailové prostory. Jméno XPlace odkazuje na řecké iniciály Kristovy chí, ró.