Vykonal zázraky. Boží influencer se stane svatým, jako první z mileniálů

Carlo Acutis zemřel v pouhých patnácti letech na leukemii. Díky své nezdolné víře a oddání Bohu však i po své smrti vykonal zázraky. Alespoň podle církve. Papež František proto rozhodl, že zesnulého mladíka se zálibou v informačních technologiích svatořečí.

Vykonal zázraky. Boží influencer se stane svatým, jako první z mileniálů
Mladík Carlo Acutis vykonal zázraky, uznal Vatikán | carloacutis.com

Vatikán a římskokatolická církev jsou dlouhodobě kritizovány za to, že jsou někdy až příliš konzervativní. Papež František, který v čele státu i církve nyní stojí, však pozorně sleduje moderní trendy. Je aktivní na sociálních sítích a církev internet už řadu let aktivně používá pro šíření víry. A že se nezapomněla někde v dávné minulosti, nyní dokládá i symbolickým, ale důležitým gestem.

Za svatého chce prohlásit chlapce, pro kterého se v zahraničí vžila přezdívka „Boží influencer.“ Je to poprvé, co se takové pocty dočká mileniál. Mladík, který víru zkombinoval s moderními technologiemi a zároveň podle církevních hodnostářů vykonal zázraky.

Blahoslavení, tedy jeden z kroků předcházejících svatořečení, u Carla Acutise proběhlo již v roce 2020. Mladík zemřel v pouhých patnácti letech v roce 2006 na leukemii. I za svůj krátký život toho ale stihl opravdu mnoho.

Carlo se narodil v roce 1991 v Londýně italské matce a napůl anglickému a napůl italskému otci, který ve Spojeném království pracoval jako obchodní bankéř. Dítě ale vyrůstalo v Miláně, kde se od druhé třídy staralo o webové stránky své farnosti a později pořádalo setkání s mladými věřícími.

Carlo byl mimořádným dítětem už od velmi útlého věku. Jak informoval Vatikán, chlapec už ve svých třech letech přispíval svým kapesným chudým, později ve škole podporoval oběti šikany. Když měl večer čas a splněné povinnosti do školy, vařil a rozvážel jídlo bezdomovcům.

Zároveň jej jako malé dítě zajímaly informační technologie, kromě her na počítači, PlayStationu a Game Boyi se věnoval právě internetovým stránkám. Byl tak jedním z prvních, kdo se vírou soustavně zabýval v online prostoru a navíc ji aktivně obohacoval tím, že založil web, na němž zveřejňoval a kategorizoval eucharistické zázraky, tedy ty, u nichž dochází k projevům přítomnosti Ježíše Krista.

Když byla mladíkovi v patnácti diagnostikována rakovina krve a lékaři mu sdělili, že prognóza je mimořádně špatná, rodičům prý řekl: „Jsem šťastný, že umírám, protože jsem prožil svůj život a nepromarnil jsem ani minutu tím, že bych dělal věci, které by Boha nepotěšily.“

Aby byl člověk po své smrti svatořečen, musí tomu předcházet několik kroků. Těmi nejzásadnějšími je vykonání zázraků, které obstojí při zdokumentování Vatikánem. Jako první zázrak Vatikán uznal situaci, kdy šest let po smrti Carla byl jeden brazilský chlapec vyléčen ze vzácného onemocnění slinivky břišní poté, co se modlil, aby se za něj mrtvý influencer přimluvil u Boha.

Jako druhý zázrak pak bylo uznáno uzdravení dívky, jež se těžce zranila po jízdě na kole. Matka dívky se šla pomodlit k Acutisově hrobu v Assisi a na místě mu zanechala dopis. Dívka se uzdravila, což jako zázrak označili i její ošetřující lékaři.

Po svatořečení bude podle vyjádření papeže Františka Carlo Acutis označován za patrona internetu. Podle chlapcovy matky bude díky kroku Vatikánu mladík i po své smrti konat dobro a šířit víru, zejména díky vlivu na mladou generaci. „Mít svatého, který si hrál se stejnými věcmi jako oni, je něco, co se těch mladých lidí opravdu dotýká,“ řekla hrdá maminka.