Tragický výkon. České stavebnictví je v hluboké krizi

Propad stavební výroby v letošním červnu, o kterém dnes informoval Český statistický úřad, ukazuje na velký problém v tomto odvětví české ekonomiky. Stavitelství se tak nadále nachází v krizi. Zatím ho podle analytiků zachraňují státní investice hlavně do dálniční sítě, objemy tržeb z předchozích let v něm ale zatím nejsou a v letošním roce je ani nelze očekávat.

Tragický výkon. České stavebnictví je v hluboké krizi
ilustrační foto | Tomáš Novák, HROT24

Podle některých analytiků bude činit letošní propad stavebnictví 1,4 procenta, podle jiných je letošní výkon tragický a pokud skončí propadem do pěti procent, bude to možné považovat za úspěch.

"Se stavebnictvím to už delší čas vypadá, že směřuje od desíti k pěti, i když na začátku roku počasí výsledky na začátku roku nadlepšilo. Komerční i bytová výstavba procházela útlumem, který zlomí snad jen výraznější oživení realitního trhu přicházející časem s konjunkturou ekonomiky. Na to je ovšem ještě brzo. Nadějí jsou proto dodatečné peníze na veřejné investice, které přicházejí z fondů EU nebo leží na účtech municipalit," řekl ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Že statistické hodnoty ve stavebnictví navyšují zatím investice do infrastrukturních staveb, tedy například dálnic, si myslí také partner poradenské společnosti PwC ČR Petr Smutný. Pro české stavební firmy je ale podle něj navíc stále výhodnější posouvat svůj byznys do Polska, Slovinska a dalších okolních zemí. "Další vývoj ve stavebnictví bude záviset i na tom, jak se stát popere s problematickým digitálním stavebním řízením, jehož snížená propustnost nových staveb přináší ekonomice miliardové ztráty. Pokračující nejistota může nové stavby odložit klidně o tři čtvrtě roku až do jara roku 2025," dodal.

Vývoj vydaných stavebních povolení nedává podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera moc nadějí na oživení produkce v nejbližších měsících. "V meziročním vyjádření pokles dosáhl 1,9 procenta. Za prvních šest měsíců letošního roku bylo vydáno zhruba 37 tisíc stavebních povolení, tedy asi o dva tisíce méně než za stejné období loni. V letech 2021 a 2022 však bylo za první pololetí povoleno přibližně 44 tisíc staveb, tedy oproti letošku o zhruba pětinu více. Hranici 40 tisíc vydaných povolení za prvních šest měsíců roku překročil dokonce i pandemický rok 2020, který byl poznamenám plošnými uzávěrami ekonomiky, které zahrnovaly i stavební úřady," uvedl Gürtler.

Česká stavební výroba podle ČSÚ v červnu zrychlila meziroční propad na 10,2 procenta po květnovém poklesu o 6,8 procenta. V meziměsíčním srovnání byla česká stavební výroba nižší o 0,8 procenta. V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, výroba proti loňskému červnu klesla o 10,4 procenta. Produkce v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, byla meziročně nižší o deset procent.